Zupa grzybowa
  • Zupy

Szybka zupa grzybowa na lunch

Zupa grzybowa nie musi być tylko od święta. Gdy mam ochotę na rozgrzewający lunch kupuję 3 składniki – reszta zazwyczaj jest w domu. Jest to mieszanka zupy grzybowej Hortex, śmietana oraz kiełbasa. Można oczywiście bawić się w świeże składniki, ale zwróćcie uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze warzywa mrożone zachowują swoje wartości odżywcze i są lepszym wyborem niż importowane produkty. Po drugie szybkość i wygoda.

Pewnego razu nawet wypisałam wszystkie mieszanki Hortex na listę do przetestowania. Na tą chwilę ta jest na pierwszym miejscu.

Składniki:

  1. opakowanie zupy grzybowej Hortex
  2. pół pętka kiełbasy lisieckiej
  3. mała cebula
  4. 2 łyżki śmietany 12%
  5. natka pietruszki
  6. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jagody jałowca
  7. masło klarowane do podsmażania
  8. garść grzanek

Proporcje są podane dla dwóch osób plus dokładka ;) Zależy ile dacie wody. Z 1l podanego poniżej wychodzą 4 miseczki

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Kiełbasę pokroić. Natkę pietruszki posiekać.
  2. W garnku przesmażyć na maśle mieszankę warzywną.
  3. Dodać przyprawy i zalać 1l wody.
  4. Na patelni podsmażyć cebulę z kiełbasą. Dodać do garnka.
  5. Gotować 15 minut.
  6. 5 łyżek wywaru przelać do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Przelać ponownie do garnka.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać z natką pietruszki i grzankami.

Smacznego :)