Moja szybka zupa pomidorowa
  • Zupy

Moja szybka zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa pod każdą postacią jest ulubioną zupą T. Z tego powodu zawsze mam zamrożoną porcję rosołu oraz przecier pomidorowy pod ręką. Dzisiaj pokażę Wam jak szybko robię zupę, a nadal wygląda godnie. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut. Najwięcej czasu pochłania ugotowanie makaronu. Można z niego zrezygnować, jednakże to właśnie te muszle z ricottą dają bardzo dużo. Po pierwsze masz uczucie, że nie jesz fast foodu w domowym wymiarze, a po drugie ricotta jest rewelacyjna w zupie pomidorowej.

Jeśli macie ochotę na inne wersje pomidorówki wejdźcie do kategorii z zupami i spróbujcie krem z pomidorów oraz krem z pieczonych pomidorów i papryk.

Składniki:

  1. 400 ml przecieru pomidorowego
  2. szklanka rosołu
  3. szklanka wody
  4. garść natki pietruszki
  5. 4 duże muszle makaronowe
  6. 4 czubate łyżeczki ricotty
  7. sól, pieprz, mieszanka przypraw włoskich

Proporcje są podane dla dwóch osób plus dokładka ;)

Przygotowanie

  1. Wstawić wodę na makaron.
  2. Ser ricotta doprawić solą i pieprzem.
  3. Zagotować rosół. Dodać przecier pomidorowy i wodę.
  4. Dodać przyprawy, natkę pietruszki i dokładnie zamieszać. Trzymać na małym ogniu.
  5. Ugotować muszle. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wypełnić serem ricotta.
  6. Zupę przelać do talerzy na środek ułożyć makaron.

Smacznego :)