Szakszuka

Szakszuka

Oj wiem… kolejne śniadanie. No mam ostatnio fazę na przygotowywanie dobrych śniadań. Nie narzekajcie, pierwszy posiłek powinien być najważniejszy i szybki w przygotowaniu. Natomiast szakszuka jest dobrą opcją na weekend, ponieważ ja ją lubię przygotowywać w piekarniku. Jeśli jednak Wam się śpieszy nic nie stoi na przeszkodzie, by ominąć etap pieczenia.
Jeśli jeszcze się nie spotkaliście z tym terminem, to Was nie zaskoczę. Jest to przepis na tradycyjne jajka w towarzystwie pomidorów, cebuli i ewentualnie kiełbaski. To co? Bierzemy się do roboty!

Składniki:

  1. odrobina masła do smażenia
  2. 70g – 100g polskiej kiełbaski (co macie lub lubicie)
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 mały pomidor
  5. 1/2 papryki czerwonej lub zielonej
  6. 200ml przecieru pomidorowego
  7. 1-2 jajka na osobę
  8. natka pietruszki
  9. świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnista mielona, majeranek, papryka słodka wędzona

Składniki podane na śniadanie dla dwóch osób. Jeśli posiadacie patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wszystkie czynności róbcie w tym jednym naczyniu. Ja takiej nie posiadam, więc przekładam warzywa do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie

  1. Pomidora i paprykę pozbawić pestek i pokroić w średniej wielości kostkę. Kiełbaskę przekroić wzdłuż, a potem pokroić na plasterki.
  2. Roztopić masło na patelni.
  3. Zeszklić cebulę, po czym dodać kiełbaskę.
  4. Następnie dodać warzywa. Smażyć 1-2 minuty. Zalać przecierem pomidorowym, przyprawić. Dusić kolejne 2 minuty.
  5. Do naszykowanych naczyń żaroodpornych przełożyć porcję warzyw. Zrobić wgłębienia i wbić jajka. Całość posolić i popieprzyć.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min. Podany czas może się zmienić w zależności od jajek i wielu innych czynników. Śniadanie będzie gotowe, gdy całe białko będzie ścięte.
  7. Ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, posypać natką pietruszki.

Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!