Śniadanie po marokańsku

Śniadanie po marokańsku

W okresie przedświątecznym warto czasem odpocząć od kapusty, pierogów, barszczu czerwonego i innych dobroci kuchni polskiej. Właśnie z tego powodu, dla tych którzy mają ochotę na mniejsze śniadanie, ale dobrze zbilansowane, przygotowałam ten wpis.

Oto kolejna inspiracja i ponownie smak marokański. Tym razem, postanowiłam przygotować śniadanie, które uwielbiam zamawiać w jednym bistro we Wrocławiu. Choć przepis oddany tylko z pamięci, to mam nadzieję że i Wam przypadnie do gustu :) Śniadanie po marokańsku to zestaw jajka z hummusem i awokado. Pyszności, mówię Wam.

Jeśli macie ochotę na inny przepis z kuchni marokańskiej, polecam ostatni wpis o naleśnikach Baghrir – naleśniki z kaszy manny na drożdżach.

Składniki:

  1. 2 jajka
  2. awokado
  3. hummus
  4. 1 bułka orkiszowa lub 2 kromki pieczywa
  5. świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnista mielona
  6. po 1 łyżeczce oregano, majeranku, tymianku, czarnego sezamu (lub czarnuszki)
  7. 1 łyżka octu winnego białego

Składniki podane na śniadanie dla jednej osoby (T. woli śniadania po hiszpańsku).

Przygotowanie

  1. W małej miseczce wymieszać zioła i sezam. Odłożyć.
  2. Na patelni przyrumienić kromki pieczywa skrojone z bułki.
  3. Wstawiamy wodę na jajka.
  4. Przyrumienione pieczywo posmarować hummusem.
  5. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na kromkach.
  6. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać ocet i zmniejszyć ogień. Jajka gotować przez 4min. Jajka możemy gotować w specjalnych pojemnikach, koszyczkach, foli spożywczej lub wrzucić od razu do wody i za pomocą łyżki uformować pierwotny kształt jajka.
  7. Na chwilę przed wyjęciem jajek układamy gotowe kromki pieczywa na talerz. Po 4 minutach wyjmujemy jajko z wody i układamy na toście. Jajko posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz mieszanką ziół.

Smacznego!