Jajka poszetowe z kaszanką na chałce

Tym razem śniadanie godne i sprawiedliwe. Zostałam zainspirowana daniem z Szyby i Lustra. Przypomnieli o tym, jak smaczne jest nasze regionalne śniadanie. Tylko… w stylu nowoczesnym. Bo każdy Łodzianin wie, że kaszanka na ciepło z rana i chałka to tylko u Nas. Połączenie obu smaków jest tak świetne, że musiałam to zrobić w domu. Pokochaliśmy black pudding tak samo jak śniadanie hiszpańskie.

Ostrzeżenie! Posiłek jest niesamowitą bombą kaloryczną! W zamian otrzymujemy brzuszki szczęśliwe i pełne na cały dzień. Jeśli odejmiecie pyszną chałkę, to otrzymacie godne śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 2-4 kromek chałki
  3. plastry kaszanki parzonej „na patelnię”
  4. mix sałat, papryka, pomidor, cebula
  5. sól, pieprz, czarnuszka
  6. 1 łyżeczka octu winnego białego
  7. masło do posmarowania chałki (opcjonalnie)

Składniki podane na śniadanie dla dwóch osób.

Proporcje na domową chałkę:

  1. 370g mąki pszennej (typ 500)
  2. 200ml mleka (użyłam mleka bez laktozy)
  3. 15g drożdży świeżych
  4. 50g masła
  5. 1 duże żółtko
  6. 1 łyżka cukru
  7. 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Upiec chałkę:
    • Wymieszać w misce sól i mąkę.
    • W 60ml ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce do rozpracowania (ok. 20 minut).
    • Do miski z mąką, mieszając drewnianą łyżką, dodać gotowy zaczyn.
    • Dodać pozostałe mleko, rozpuszczone i ciepłe masło oraz żółtko.
    • Ciasto dokładnie wyrobić.
    • Lekko rozwałkować, podzielić na 5 pasków. Paski zapleść w warkocz.
    • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    • Posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 190°C. Sprawdzać patyczkiem (powinien być suchy).
  2. Wstawiamy wodę na jajka.
  3. Przyrumienić kromki chałki na patelni (opcjonalnie posmarowane masłem) lub w tosterze. Domowa chałka nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów ;)
  4. Mix sałat pokroić na drobniejsze kawałki. Z użyciem mandoliny pokroić paprykę i pomidora na cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
  5. Przyrumienić plastry kaszanki (bez tłuszczu). Delikatnie przewracać na drugą stronę – najlepiej użyć szerokiej łopatki.
  6. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać 1 łyżkę octu. Zmniejszyć ogień.
  7. Jajka gotować w wodzie przez 4min.
  8. Szykujemy talerz. Na chałkę ułożyć sałatę oraz plastry papryki i pomidora. Posypać cebulką. Na całość ułożyć kaszankę.
  9. Po 4 minutach wyjąć jajko z wody i przełożyć na talerz. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą czarnuszki.

Smacznego!