Jajka po florencku

Jajka po florencku

Na początku ich nie lubiłam. Nie konkretnie po florencku, ale jajek poszetowych. Gdzieś z tyłu głowy utrwalił mi się posmak octu, którego nie znoszę! I tak przełamać się nie mogłam. Natomiast mój luby… uwielbia. Teraz jak mu powiem, że zaplanowałam coś innego na śniadanie, o ile to nie jest tatar, jest smuteczek. 

Ok, ok… a jak to się stało, że ja zaczęłam jeść? Pewnego razu, byliśmy na śniadaniu na mieście i okazało się, że nie ma w karcie nic innego niż jajek po benedyktyńsku. No trudno… wzięłam, zjadłam, no i posmakowało.

W domu na początku nie używałam octu. Mam specjalne silikonowe koszyczki. W chwili obecnej dodaję łyżeczkę octu, ale winnego. Dzięki temu białko szybciej się ścina, a posmak octu nie jest tak wyraźny. Jajka po florencku to klasyczna potrawa. Grzanka, dobrze przyprawiony szpinak, jajko. Ja dodałam jeszcze odrobinę mięska, aby dłużej czuć się nasyconym. Po takim śniadaniu można góry przenosić. :)

 

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 1 bułka orkiszowa
  3. 4 duże garści świeżego szpinaku
  4. 2 frankfurterki (lekko nacięte w kilku miejscach)
  5. świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnista mielona, suszona cebula
  6. 1 łyżeczka octu winnego białego

Składniki podane na śniadanie dla dwóch osób.

Przygotowanie

Szpinak wrzucamy do rondla. Z czasem puści wodę i zacznie się dusić we własnym sobie. Doprawiamy solą, czosnkiem i suszoną cebulą. Odkładamy na bok. Na patelni, tej samej co będziemy podgrzewać frankfurterki, ułożyć 4 kromki skrojone z bułki. Trzymać, aż do zarumienienia. Zdjąć.

Wstawiamy wodę na jajka. Równolegle możemy zacząć podgrzewać frankfurterki. Dzięki temu, że są lekko nacięte w kilku miejscach, nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu do ich usmażenia.

Gdy woda zacznie wrzeć, dodać 1 łyżeczkę octu. Zmniejszamy ogień. Jajka gotujemy w wodzie przez 4min. Jajka możemy gotować w specjalnych pojemnikach, koszyczkach, foli spożywczej lub wrzucić od razu do wody i za pomocą łyżki uformować pierwotny kształt jajka (co jest bardzo trudne – jak dla mnie :) ).

Na chwilę przed wyjęciem jajek wykładamy na talerz tost, a na niego kładziemy szpinak. Po 4 minutach wyjmujemy jajko z wody i układamy na szpinaku. Obok całości kładziemy frankfurterkę. Jajko posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Smacznego!