Jajka po benedyktyńsku z łososiem

Jajka po benedyktyńsku z łososiem

Jajka po benedyktyńsku u nas w domu to rzadkość. Głównie z powodu sosu holenderskiego. Bynajmniej… nie mam na myśli kaloryczności, ale opłacalności. Najlepszy jest świeży, zatem minimum 4 porcje śniadaniowe powinno się wydać, aby przygotowanie sosu holenderskiego miało sens. To jest oczywiście moja opinia. Można przechować go na drugi dzień, ale to już nie jest to samo. I taka mała uwaga – oryginalny przepis zawiera bekon zamiast łososia. Choć mam wrażenie, że każdy je jak lubi byleby było dużo sosu holenderskiego.

Uwielbiam przygotowywać śniadania w domu. To już pewnie zauważyliście. Jajka po benedyktyńsku z łososiem są ulubionym początkiem dnia T. Zatem jak mam dużo czasu o poranku i kostkę masła w zanadrzu zabieram się za pracę.

Och… i taka ciekawostka… wiedzieliście, że według legend zostały one podane w Nowym Jorku? No to możecie mieć światowe śniadanie w domowym wydaniu.

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 2-4 kromek pieczywa (lub opcja bez glutenu też jest smaczna)
  3. łosoś kanapkowy w plastrach
  4. 1 łyżeczka octu winnego białego
  5. dowolna sałatka (lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, mieszanka ziół, łyżeczka oliwy)

sos holenderski dla 2-ch osób (4-ch osób):

  1. 1/2 szalotki (1 szalotka)
  2. sok z 1/2 pomarańczy (z całej – ok. 100ml)
  3. 2 żółtka (4 żółtka)
  4. 125 g roztopionego masła (250g)

Składniki podane na śniadanie dla dwóch osób.

Przygotowanie

  1. Zrobić sos holenderski:
    • Rozdrobnić szalotkę.
    • Przełożyć szalotkę do rondla z sokiem pomarańczowym. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować o połowę. Przelać do dzieży miksera lub wysokiego pojemnika od blendera.
    • Dodać żółtka.
    • Miksować końcówką do ubijania do powstania piany.
    • Stopniowo dodawać roztopione masło. Na początku kropla po kropli, później małym strumieniem.
    • Gdy sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
  2. Wstawiamy wodę na jajka.
  3. Przyrumienić pieczywo na patelni lub w tosterze.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać 1 łyżkę octu. Zmniejszyć ogień.
  5. Jajka gotować w wodzie przez 4min.
  6. Szykujemy talerz. Pieczywo smarujemy odrobiną sosu holenderskiego, kładziemy łososia. Obok układamy sałatkę.
  7. Po 4 minutach wyjmujemy jajko z wody i układamy na toście. Obficie polewamy sosem holenderskim.

Smacznego!