Gofry z chorizo à la pizza

Gofrów nie robię zbyt często. W sumie to nie wiem czemu. Są proste do zrobienia, nie wiele więcej pracy niż przy naleśnikach. Jednak ten sposób, który opiszę jak przyrządzić gofry z chorizo miło Was zaskoczy.

Zanurzając się w Pintereście natrafiłam na sporą ilość przepisów na gofry z ciast gotowych. Próbowaliście „zgofrować” bułeczki cynamonowe? Podobno się da. To mnie przekonało, że warto gofrownicę wyciągać częściej.

Składniki:

  1. gotowy spód na pizzę (ten zrolowany, jeszcze nie upieczony)
  2. paczka startej mozzarelli (buffalo jest zbyt mokra)
  3. chorizo
  4. papryka
  5. cebula
  6. kilka liści bazylii
  7. sos pomidorowy lub ketchup

Z jednego opakowania ciasta wychodzi 8 gofrów.

Przygotowanie

  1. Nagrzać gofrownicę.
  2. Ciasto rozłożyć i podzielić na 8 prostokątów.
  3. Chorizo i paprykę pokroić na plasterki, a cebulę i liście bazylii drobno poszatkować.
  4. Każdy prostokąt posmarować sosem pomidorowym. Na jednej połówce prostokąta układać kolejno: chorizo, 2-3 plasterki papryki, odrobinę cebuli i bazylii. Posypać mozzarellą. Całość przykryć drugą połówką prostokąta.
  5. Rozgrzaną gofrownicę posmarować odrobiną oleju. Piec około 5 minut do zarumienienia gofrów.
  6. Gotowe gofry ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe. Jeśli macie ochotę przygotujcie sobie dodatkowo inne sosy do posmarowania gofrów.

Smacznego moi drodzy :)