Baghrir - naleśniki z kaszy manny na drożdżach

Baghrir – naleśniki z kaszy manny na drożdżach

Moje pierwsze wyzwanie z fanpage – zaproponować danie z kaszy manny. Nie było to dla mnie łatwa sprawa. Po pierwsze nie przepadam za tą kaszą. Po drugie jak zaglądałam w otchłań internetu wszyscy ją robią na mleku. Brrr… nie dałabym rady zrobić kolejnej wariacji na temat, a zwłaszcza zjeść. Po prostu nie lubię. 

Poszukiwania nie poszły jednak na marne! Czy wiecie, że tłumaczenie ‚kasza manna’ na j. angielski to ‚semolina’. Czy jest to równoznaczne z tą semoliną, którą znamy w ojczystym języku? Otóż… chyba nie. Trudno powiedzieć, ale trafiłam na ciekawe forum, gdzie wniosek był jeden: czy użyjemy semoliny czy kaszy manny, nie zmieni nam to smaku ani konsystencji. Idąc tym tropem znalazłam dwa ciekawe przepisy na wykorzystanie kaszy manny. Jeśli macie ochotę zobaczyć przepis na którym się wzorowałam, warto odwiedzić bloga 196flavors.

Baghrir czyli naleśniki z kaszy manny na drożdżach (lub semoliny) nie odbiegają smakiem. Można je zjeść na słodko lub słono. Mają jednak mnóstwo dziurek – to zasługa drożdży. W przepisie wykorzystałam drożdże suche, następnym razem dam świeże, aby ciasto lepiej wyrosło – będzie więcej dziurek (taką mam nadzieję)! Kasza manna jest już drobna, ale ja ją dodatkowo zmieliłam w młynku, aby przypominała mąkę. Inna zmiana przepisu z 196flavors to wielkość naleśników. Lubię cienkie naleśniki – takie zrobiłam. Och! Ciasto wymaga 30-40 min pracy, zatem jest to idealny przepis na leniwe śniadanie weekendowe.

Dyskusja na fanpage w komentarzach zasugerowała mi zrobienie oddzielnego wpisu na wykorzystanie kaszy manny. To w niedalekiej przyszłości ;)

Składniki:

  1. 2 szklanki kaszy manny
  2. 1 szklanka ciepłej wody
  3. 1 łyżeczka drożdży suchych (następnym razem użyję świeżysz, a ty zaryzykujesz?)
  4. szczypta soli
  5. 1 łyżeczka cukru
  6. ulubione dodatki do naleśników (dżem cytrynowy, dżem porzeczkowy, kremowy serek)

Składniki są podane na 4 porcje (około 12 sztuk). Smażymy na patelni do naleśników – nieprzywierającej. Przyda się też blender.

Przygotowanie

 

  1. Przygotować zaczyn. Do połowy szklanki wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić.
  2. Zblendować kaszę mannę, sól z drugą połową szklanki wody.
  3. Dodać rozpracowany zaczyn.
  4. Dokładnie wymieszać lub jeszcze raz zblendować.
  5. Odstawić na 30 minut.
  6. Ciasto powinno być płynne. Można śmiało dolać wody., choć ja nie potrzebowałam.
  7. Smażyć na patelni do naleśników.
  8. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego moi drodzy :)

 

 

 

Baghrir - naleśniki z kaszy manny na drożdżach

Baghrir - naleśniki z kaszy manny na drożdżach