Lemoniada brzoskwiniowa na bazie herbaty

Akurat u nas w Łodzi zrobiło się pochmurno, ale lemoniada brzoskwiniowa przyda się na pewno w weekend. Testuję ostatnio smaki na bazie herbat, aby lemoniada nie była zbyt słodka. Gdy będzie sezon na brzoskwinię, spróbuję zrobić bez użycia syropu. Przygotowuję dzbanek 2,5l gotowego napoju, choć zdarzało się, że rozcieńczałam 1:1 z wodą gazowaną lub z lodem.

W sklepach możecie spotkać dwa rodzaje syropów owocowych. Jedne są „przezroczyste”, co od razu widać, że jest tam raczej sam cukier niż sok. Są również takie, co mają 50% soku owocowego :)

Składniki:

  1. 600 ml czarnej herbaty (zaparzam w dużym french pressie)
  2. 1 miarka syropu brzoskwiniowego (40 ml = kieliszek)
  3. 2 plastry pomarańczy i cytryny
  4. woda do uzupełnienia dzbanka

Proporcje podane na dzbanek 2,5l

Przygotowanie

  1. Do dzbanka wlać syrop i dodać plastry owoców. Zalać zaparzoną herbatą.
  2. Uzupełnić dzbanek wodą.
  3. Zostawić do wystudzenia, po czym wstawić do lodówki (nigdy nie wstawiaj gorących lub ciepłych produktów do lodówki!)

Zapijajcie weekend lemoniadą brzoskwiniową :)