Wołowina w sosie sojowym z cukinią - widok z góry

Wołowina w sosie sojowym z cukinią i jarmużem

Wołowina w sosie sojowym bardzo nam smakuje. Dzięki pieczeniu jej przez cztery godziny jest bardzo delikatna. Dzisiaj jako dodatek wykorzystałam cukinię i jarmuż. Jeśli macie ochotę na inne warzywo polecam  przepis na wołowinę z brokułami. Choć jak dla mnie, jest on bardziej na letnią porę.

Składniki:

  1. 400 g wołowiny
  2. 1 średniej wielkości cukinia
  3. 3 garście jarmużu
  4. porcja ryżu na osobę (ja gotuję 1/2 szklanki na nas dwoje)
  5. olej do smażenia lub masło klarowane

marynata

  1. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  2. 1 łyżeczka cukru
  3. 1 łyżka mąki orkiszowej
  4. 1 łyżka sosu sojowego z niską zawartością soli
  5. 1 łyżka wody
  6. 2 łyżki tłuszczu

zalewa

  1. 2 łyżki sosu sojowego z niską zawartością soli
  2. 2 łyżki brązowego cukru
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki mąki orkiszowej
  5. 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  6. 3 łyżki tłuszczu

Składniki podane na obiad dla dwóch osób.

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać składniki do marynaty.
  2. Mięso pokroić w paski o średniej grubości i przełożyć do naczynia z marynatą. Przy użyciu łyżki lub rąk (tak będzie lepiej), wcierać marynatę w wołowinę.
  3. Naczynie przykryć folią spożywczą i odłożyć na cały dzień.
  4. Następnego dnia lub pod wieczór,  rozgrzać piekarnik do 120°C. Przełożyć wołowinę do niewielkiego naczynia żaroodpornego z przykrywką. W dużej misce wymieszać składniki na zalewę i zalać nią mięso. Wymieszać.
  5. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Piec około 4 godzin.
  6. Gotową wołowinę odkładamy na bok lub pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do czasu przygotowania pozostałych składników obiadu.
  7. Cukinię pokroić na plastry, a jarmuż oczyścić i poszatkować.
  8. Rozgrzać tłuszcz w woku lub na dużej patelni. Przesmażyć cukinię i jarmuż z ziołami tajskimi.
  9. Ugotować ryż.
  10. Wołowinę w sosie sojowym podać na ryżu. Obok ułożyć warzywa.

Smacznego!