Quesadilla na desce

Quesadilla po hiszpańsku z wieprzowiną

Szukacie w przepisach łatwego i szybkiego obiadu? Quesadilla po hiszpańsku spełni te wymagania. Czas przygotowania to 20 minut. Jest smaczna i syta, a poziom ostrości możecie sobie sami dostosować. Ja wykorzystuję własną mieszankę przypraw hiszpańskich. 

Zanim postanowiłam zrobić wpis o quesadilli, powstało mnóstwo obiadów i lunchy. W końcu udało mi się sprawić, aby się nic nie rozsypywało oraz mięso w środku było zrobione na 100%. Gdybyście wykorzystali świeżą wołowinę, nie byłoby stresu o niedosmażenie, prawda? Ja bym się wtedy nie martwiła ;)

Quesadilla jest u nas zazwyczaj na drugi dzień po śniadaniu Jajka po hiszpańsku z patelni. Możecie również na odwrót. Ważne by nic się nie marnowało.

Składniki:

  1. 3 tortille
  2. 250g mięsa mielonego wieprzowego
  3. 1/4 puszki czerwonej fasoli
  4. 1/4 puszki kukurydzy
  5. 1/4 papryki czerwonej
  6. 1/2 małej cebuli
  7. 2 łyżki natki pietruszki
  8. 1 łyżka startego sera
  9. 3 łyżeczki przypraw mieszanki hiszpańskiej (kumin rzymski, cynamon, papryka słodka, papryka ostra, oregano)
  10. sól, pieprz (kilka obrotów młynku – chyba to jest po 1 łyżeczce)

Proporcje podane na 3 quesadille.

Przygotowanie

    1. Cebulę, paprykę oraz natkę drobno posiekać.
    2. Czerwoną fasolę, kukurydzę odcedzić.
    3. W misce wymieszać mięso, warzywa, ser oraz przyprawy.
    4. Całość dokładnie wymieszać.
    5. Masę podzielić na trzy równe części.
    6. Mięso nałożyć na jedną połowę tortilli (maksymalnie 1cm grubości i 1cm od brzegu). Przykryć drugą połową. Dognieść.
    7. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu po 2-3 minuty na stronę. Przewracać z użyciem dużej łopatki.
    8. Gdy puszczą soki, przewrócić jeszcze raz i przykryć patelnię przykrywką lub folią aluminiową.
    9. Po upieczeniu przenieść na deskę, pokroić. Podawać ciepłe.

Smacznego :)

Quesadilla przed opiekaniem

Quesadilla na patelni grillowej

Quesadilla na desce - zbliżenie