Pulledpork z kaszą

Pulled pork z kaszą i surówką z marchewki i czerwonej kapusty

Kolejna wersja mięska szarpanego. Tym razem klasyczny pulled pork – szarpana wieprzowina. Dzisiejszy wpis wyjątkowo ma kilka innych ze sobą powiązanych. Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotować szarpaną wołowinę zapraszam do wpisów Wołowina szarpana – przepis podstawowy oraz Potrawka z wołowiną szarpaną, kaszą i demi-glace. Obiad przygotowałam ze znaną już Wam surówką z marchewki i kapusty czerwonej.

Składniki:

  1. łopatka wieprzowa (ok. 1 kg)
  2. 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  3. 1 łyżka papryki ostrej
  4. 1 łyżka oregano
  5. 1 łyżeczka kminku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 4-5 główek czosnku
  8. 1-1,5 szklanki wody
  9. 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

dodatki:

  1. 200g kaszy orkiszowej
  2. surówka z marchewki i czerwonej kapusty (lub inna dowolna)

Składniki podane na obiad dla dwóch osób.

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej zamarynować mięso. W tym celu łopatkę wieprzową dokładnie wysmarować przyprawami. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i schować do lodówki.
  2. Następnego dnia, przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Dodać wino oraz wodę, tak aby płyn był na 3/4 wysokości naczynia. Piec przez 8 godzin w nagrzanym piekarniku do 120°C.

    Jeśli wypadnie Wam nagłe wyjście z domu… – spokojnie, wszystko jest pod kontrolą. Wyłączcie, a jak wrócicie, ponownie nagrzejcie piekarnik i pieczcie dalej. Testowałam – nadal jest pysznie.

  3. Po 8 godzinach, wyciągnąć ostrożnie naczynie z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Gdy będzie miało temperaturę pokojową, odcedzić sos do małego garnuszka. Mięso rozdrobnić z użyciem widelców, tak aby uzyskać pulled pork. Sos można zagęścić. Ja blenduję pozostałości z pieczenia z sosem.
  4. Na talerz wykładamy porcję mięsa, kaszę oraz surówkę. Kaszę polewamy sosem.

Smacznego!