Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem i kukurydzą

Uczą nas na zajęciach, że połączenie różnych metod pozwala na otrzymanie bardzo dobrych efektów. Ostatnio spotkałam się z Misią w kuchni. Obie miałyśmy ochotę na naleśniki z farszem (ja z farszem mięsny, Misia ze szpinakiem). Ponieważ smażenie naleśników trochę trwa, postanowiłyśmy połączyć te dwa pomysły. Efekt końcowy – genialny!

Składniki:

  1. ciasto podstawowe na cienkie naleśniki
  2. mięso mielone (najlepiej z wątróbki bądź z drobiu – niesurowe)
  3. szpinak mielony
  4. puszka kukurydzy
  5. ok 5-10 dag żółtego sera
  6. przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka, chili)

Przygotowanie

Mięso i szpinak obsmażamy na patelni (nie dodajemy tłuszczu).  Gdy uzyskamy gęstą maź dodajemy kukurydzę  i przyprawiamy. Odstawiamy na bok. Następnie smażymy naleśniki wg przepisu na cienkie ciasto naleśnikowe. Gdy są już gotowe, odgrzewamy farsz i dodajemy starty ser.
Gdy wszystko mamy już gotowe, smarujemy naleśniki farszem i zawijamy w ruloniki.
Naleśniki ze szpinakiem podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego :)