Naleśnik ze szpinakiem, kurczakiem mielonym oraz kukurydzą

Naleśnik ze szpinakiem, mielonym kurczakiem i kukurydzą

Już kiedyś robiłam podobne naleśniki. Oj dawno to było.. pamiętacie naleśnik ze szpinakiem i kukurydzą? Tym razem w zrobiłam jeden duży naleśnik francuski z dużą ilością farszu. A jako dodatek podałam mój ulubiony sos jogurtowo koperkowy.

Składniki:

  1. ciasto podstawowe na cienkie naleśniki (potrzebna patelnia o śr. 30cm)
  2. mięso mielone z kurczaka
  3. szpinak liście
  4. mała puszka kukurydzy
  5. odrobina żółtego sera max 200g
  6. przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszona cebula, papryka, chili)

Składniki na sos:

  1. mały jogurt naturalny
  2. pół pęczka koperku
  3. mała łyżeczka majonezu
  4. sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso obsmażamy na patelni partiami z przyprawami, bez  dodatku tłuszczu. Jeśli nie macie patelni nie przywierającej, możecie dodać odrobinę tłuszczu. Gdy mięso będzie już w połowie gotowe, dodajemy szpinak i kukurydzę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Odstawiamy na bok.

Następnie smażymy naleśniki wg przepisu na cienkie ciasto naleśnikowe. Gdy są już gotowe, odgrzewamy farsz i dodajemy starty ser.

W tak zwanym międzyczasie gdy pieką nam się naleśniki, możemy przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.  Proste, prawda.

Gdy wszystko mamy już gotowe, na połówce naleśnika wykładamy farsz i przykrywamy drugą połową. Naleśnik przekrawamy na pół, układamy na talerzu. Z boku polewamy sosem.

Smacznego :)