Lasagne cukiniowe z pieczarkami

Lasagne cukiniowe – wersja II

Jakiś czas temu pokazałam Wam lasagne cukiniowe w wersji klasycznej. Troszkę mnie rozdrażniło, że nie trzymała formy. Ciężko było ją też wyciągnąć. Tym razem zrobiłam ją w małych naczyniach żaroodpornych, aby każde z nas miało porcję dla siebie.

Danie wzbogaciłam jeszcze o pieczarki. O rany i w tym momencie powinien pojawić się cichy krzyk z sali – to już nie jest lasagne! Oj trudno!

Składniki:

  1. 1 duża cukinia
  2. 1 mała cebula
  3. 400 g sosu pomidorowego (lub przecieru pomidorowego)
  4. 300 g mięsa mielonego
  5. 100-150 g pieczarek
  6. parmezan do posypania wierzchu
  7. kilka listów świeżej bazylii
  8. * do przecieru: bazylia suszona, oregano suszone, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
  9. łyżeczka masła klarowanego

Proporcje podane dla 2-ch osób.

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić – cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki.
  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy cebulę i pieczarki.
  3. Gdy się przyrumienią dodać mięso.
  4. Mięso rozdrobnić łopatką i zalać sosem pomidorowym.
  5. Dusić przez 5-10 min.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Umyć cukinię i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Możemy skorzystać z mandoliny lub obieraczki do warzyw.
  8. Plastry cukinii układać jak plastry makaronu w tradycyjnej lazanii. Pierwszą warstwę polecam ułożyć podwójnie. Następnie rozprowadzić 2-3 łyżki farszu. Położyć kolejną warstwę cukinii. Powtarzać, aż się skończy mięso (około 2-3 warstw).
  9. Wierzch posypać serem i listkami bazylii.
  10. Piec 10-15 minut.
  11. Podawać w naczyniach.

Smacznego :)