Kotlety z kapusty włoskiej

Kotlety z kapusty włoskiej

Będąc w warzywniaku i szukając odpowiedzi na pytanie „co by tutaj ugotować na kilka dni”, przypomniało mi się świetne danie! Kotlety z kapusty włoskiej jest opcją dla lubiących warzywa lub wegetarian. Bo prawda jest prosta. Nic nie zastąpi mięsa :P Kotlety są bardzo syte i tak pyszne, że jadam je bez dodatków. :)

Składniki:

  1. 0,5 kg kapusty włoskiej
  2. 0,25 kg pieczarek
  3. cebula
  4. 2-3 jajka
  5. 1-2 łyżki mąki
  6. 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
  7. mała garstka natki pietruszki
  8. przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka)

Przygotowanie

Kapustę siekamy i obgotowywujemy we wrzątku. Pieczarki obsmażamy z cebulką na patelni. Gdy główne składniki nam ostygną, przekładamy je do miski i mielimy (np. widelcem lub tłuczkiem do ubijania ziemniaków). Następnie dodajemy jajka, mąkę i kaszę mannę. Przyprawiamy. Formujemy kotleciki (masa może wam się wydać nieco wodnista – nic nie szkodzi!) i panierujemy. :)

Smacznego :)