„Kanapeczka” – propozycja podania

„Kanapeczki” – Schab w cieście z szpinakiem i pieczarkami (8 porcji)

Kawałek schabu otulony ciastem w towarzystwie pieczarek, szpinaku i sera żółtego. Porcja idealna na obiad bez żadnych dodatków. Wykonanie tego cuda oparłam na przepisie z Kuchni z numeru bożonarodzeniowego z 2010 r („Polędwica wołowa”).

Składniki:

Ciasto

  1. 12 g świeżych drożdży
  2. 40 g cukru
  3. 1 szklanka mleka
  4. 450 g mąki
  5. 2 żółtka +1 całe jajko
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 kostki miękkiego masła

Nadzienie

  1. 8 plasterków schabu
  2. 2 łyżki masła
  3. 2 średnie cebule
  4. 500 g pieczarek
  5. 400-500 g szpinaku rozdrobnionego
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 8 plasterków sera (opcjonalnie)
  8. sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto:

Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i mlekiem. Czekmy aż urosną – widoczne są burzynki. Do miski wsypujemy mąkę i sól – mieszamy. Dodajemy żółtka i jajko oraz mieszankę drożdżową. Mieszamy wolno przez kilka minut aż składniki sie połączą. Oczyszczamy boki miski z ciasta i dodajemy małymi partiami miękkie masło. Wyrabiamy jeszcze przez 5-8 minut (Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać tak długo jak uważamy to za stosowne – drożdże lubią ciepło rąk). Ciasto powinno być miękkie, gładkie i łatwo odchodzić od brzegów naczynia i ręki. Gdy ciasto jest za mało elastyczne możemy dodać niewielką ilość mleka, a gdy zbyt wodniste – mąki. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Następnie krótko je zagniatamy, by opadło i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Farsz:

W tym czasie wrzucamy do rondla szpinak, przeciskamy do niego 2 ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (tak jak lubimy). Pamiętajmy jednak, że jesli doprawimy mocniej pieczraki w następnym etapie – możemy słabiej doprawić szpinak. Gotowy szpinak zestawiamy z ognia. Obieramy cebulę i pieczarki. Następnie siekamy je i wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki przekładamy do miski, tak by sos pozostał na patelni. Sos przelewamy do szklanki. Plastry schabu smażymy na tej samej patelni. Gdy wszystkie zostaną usmażone, wkładamy wszystkie na jedną patelnię, zalewamy sosem z pieczarek i przykrywamy pokrywką. Dusimy do czasu wyjęcia ciasta z lodówki.

Przygotowanie kanapek:

Na wysypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm, nadając mu wymiar 20×20. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy szpinak (zostawiając wolne 2 cm przy brzegach), a na nim pieczarki. Następnie na środku kładziemy kawałek schabu i przykrywamy go żółtym serem. Zawijamy tak jak na zdjęciach. Łączenia zlepiamy palcami. Na powierzchni ciasta nacinamy linie, by dać ujście parze wodnej. Gotowe „kanapeczki” przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą blachę. Wierzch „kanapeczek” smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w temp 160 stopni przez 25-35 minut do zrumienienia ciasta.

Schab w cieście podajemy na talerzu. Nie potrzeba innych dodatków.

Smacznego :)

swc1

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA