Conchiglioni ze szpinakiem

Conchiglioni to duży makaron w kształcie przypominający muszle ślimaka. Najczęściej faszeruje się go i podaje na obiad bądź kolacje. Warto również „zaprosić” go na przyjęcie jako przystawkę.
Moja propozycja na wykorzystanie muszelek to zapiekane Conchiglioni ze szpinakiem.

Nie wszyscy uwielbiają szpinak. Mnie do szpinaku przekonała mama przyprawiając go mocno pieprzem i czosnkiem. Wspaniała sprawa. Tak niewiele potrzebowałam ;)

Składniki:

  1. makaron Conchiglioni (około 10 sztuk na osobę)
  2. 100 g sosu pomidorowego
  3. 4 kostki szpinaku (można takie kupić mrożone)
  4. 2 ząbki czosnku
  5. sól, świeżo mielony pieprz czarny
  6. 20 g sera żółtego – startego

Przygotowanie

Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia sosu pomidorowego i ugotowania makaronu. Muszle gotujemy w osolonej wodzie. Garnek musi być duży. Warto czasem zamieszać, aby makaron się nie pokleił (ale delikatnie!). Gotujemy krótko, aby był mocno al dente.

Szpinak smażymy na maśle. Gdy będzie już gęstą masą dodajemy przetarte ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy sosem pomidorowym. Następnie muszle odcedzone faszerujemy szpinakiem i układamy na sosie. Ostatnim krokiem jest posypanie całości żółtym serem.

Conchiglioni ze szpinakiem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min.

Smacznego :)