Marynata warta przetestowania

 

 

Lubię, gdy produkty spożywcze w mojej lodówce się nie marnują. To wiecie już z poprzednich wpisów. Pewnego dnia miałam nie wykorzystaną pierś z kurczaka, plany obiadowe w ciągu dnia się zmieniły… I wtedy wpadłam na pomysł, ryzykowny, na zamarynowanie mięsa w sokach z cytrusów. Marynata cytrusowa… tego w mojej kuchni jeszcze nie grali.

Składniki:

  1. sok z 1 cytryny
  2. sok z 1 połówki pomarańczy
  3. szczypta imbiru mielonego
  4. 1 łyżeczka miodu
  5. sól, pieprz

Składniki są jedynie luźną propozycją. Zachęcam do testowania nowych smaków. Gdyż z efektów tej marynaty byłam zachwycona. Mięso marynowało się około 16 godzin. Maiłam obawy czy kurczak nie będzie zbyt kwaśny (?), okazało się jednak, że smak był zrównoważony, wyczuwało się pomarańczę (mega!) no i co najważniejsze – mięso było soczyste!

Będę co jakiś czas poprawiać i dopracowywać przepis, by ostateczni umieścić do w wpisach wraz ze zdjęciem. Zachęcam i Was. Może mi podsuniecie jakiś smaczny pomysł?

Testujmy! :)