Uporządkuj swoją zamrażarkę

Jak opróżnić swoją zamrażarkę?

Choć słyszałam od koleżanek, że mam strasznie mało szafek w kuchni i nie będę miała jak składować produktów spożywczych, nie narzekam, wręcz jestem zadowolona. A to z dwóch powodów. Pierwszy to porządek, który lubię mieć oraz nie marnowanie żywności. Kiedy coś się popsuję i muszę wyrzucić, karcę siebie w myślach. Dlatego usprawniam stale działania w kuchni, aby nic się nie marnowało. A jak się okazuje, efekty bywają bardzo smaczne.

Sprzątanie zamrażarki to nie lada wyczyn. Zwłaszcza jeśli chcemy ją opróżnić przed zbliżającym się sezonem świeżych owoców. Produkty spożywcze też nie mogą leżeć w niej w nieskończoność. Przed weekendem na fanpage udostępniłam infografikę jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce. Rok to maksimum i to też dla wybranych produktów np. chleb, usmażone mięso, owoce nie cytrusowe, przyprawy. 12 miesięcy to naprawdę długo. Po takim czasie, produkty przejdą zapachem lodówki choćby nie wiem co oraz po prostu nie będę już tak smaczne. Z tego powodu, raz na pół roku przeglądam zamrażarkę i rozpoczynam proces sprzątanie-wyjadanie. Jak się do tego przygotować? Warto zacząć wcześniej. Aby Wam pokazać, że można nad tym łatwo zapanować, postanowiłam pokazać co ja robię. Gotowi?

Sprawdź zawartość

Aby nie ogrzewać zamrażarki robię zdjęcia zawartości, a potem spisuję na kartce. Oto moja lista dobroci:

  1. Domowe batony bounty (szt. 6)
  2. Mięta, Estragon, Bazylia
  3. Duże kostki lodu
  4. Chleb
  5. Usmażone kotlety karkówki (szt. 2)
  6. Mięso mielone (200g)
  7. Paczka paluszków rybnych
  8. Jarmuż (3 szklanki)
  9. Krewetki (1/2 opakowania)
  10. Zupa grochowa – Hortex
  11. Zupa krem z dyni (1 litr)
  12. Pulpa z pieczonej dyni (1 litr)
  13. Arbuz w kostkach
  14. Rosół (1 litr)
  15. Kulebiak (szt. 2)
  16. Opakowanie groszku
  17. Czarna porzeczka (2 szklanki)
  18. Dynia w kostkach (2 torebki)
  19. Kurki (2 szklanki)
  20. Seler naciowy (1 szklanka)
  21. Cukinia – połówki (2 szklanki)
  22. Szpinak (2 kostki)
  23. Kapusta z grzybami (2 torebki)

Zamrażarka potrafi pomieścić, co nie? Każdy z nas może mieć zupełnie inną zawartość. Jedni trzymają owoce, ale warto je systematycznie wyjadać w porze zimowej, aby zrobić miejsce na nowy sezon. Inni tylko gotowe produkty szybkie do rozmrożenia. Wszystko zależy od naszego stylu życia. Ja mam przewagę warzyw oraz gotowych zup, ponieważ są dni, kiedy nie ma czasu na przygotowanie obiadu i najszybciej jest rozmrozić posiłek.

Zrób listę dań

Kolejny krok to sporządzenie listy posiłków. Siadam z przepiśnikiem i robię listę dań, które mogę przygotować kupując jak najmniej produktów. Przecież każdy z nas ma artykuły, które są na wyposażeniu. Od tych oczywistych jak mąka i cukier, po te specyficzne i ulubione dla nas jak przecier pomidorowy, fasola czerwona i kukurydza (poznajcie jajka po hiszpańsku, to zrozumiecie o co chodzi). Później planuję mniej więcej co kiedy zjemy, przygotowuję listę zakupów i staram się trzymać planów. Zobaczcie, co mając w zamrażarce postanowiłam przygotować na lunch lub obiad. Lista stworzona jest w kolejności, a jakiej powinnam zjeść dane produkty.

  1. Duże kostki rozdrobnić i przerzucić do szufladki na lód
  2. Dynia w kostkach – przerobić na zupę krem
  3. Jajka sadzone z komosą ryżową, szpinakiem i pieczarkami (przepis będzie niedługo)
  4. Risotto grzybowe (kurki, pieczarki, suszone grzyby)
  5. Kotlety z zielonego groszku (będę testować :) )
  6. Zupa krewetkowa
  7. Kulebiak z barszczem czerwonym
  8. Zupa z fasolą, cukinią i jarmużem (przepis będzie niedługo)
  9. Zupa włoska z soczewicą (tutaj jest seler naciowy, rosół)
  10. Wrapy z karkówką
  11. Quesadilla z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą
  12. Krem z dyni (z grzankami lub prażonymi pestkami dyni)
  13. Uszka z kapustą i grzybami z barszczem czerwonym
  14. Fish & chips
  15. Pączki dyniowe (super smaczne, przepis mam z spisany z bloga – Cooking classy, ale jestem na etapie dostosowywania proporcji, aby nie były aż tak słodkie)
  16. Zupa grochowa Hortex z grzankami
  17. Tosty
  18. Koktajl arbuzowy z ziołami
  19. W ramach przekąski pamiętać o bounty
  20. Panna cotta z przecierem porzeczkowym lub ciasto drożdżowe z porzeczką

Stwórz listę zakupów

Nie kupuj wszystkiego od razu. To spowoduje tylko większy bałagan i nadmiar produktów w Twojej kuchni. A ja zmienią Ci się plany i coś się popsuje? Och nie! Zobacz moją listę:

  1. Barszcz czerwony instant
  2. Grzanki (zazwyczaj mam w domu zrobione ze starej bułki, tym razem się skończyły, gdy jedliśmy zupę grzybową)
  3. Frytki
  4. Pieczarki
  5. Składniki na pączki (kupić dzień przed przygotowaniem)
  6. Puszka białej fasoli
  7. Warzywa chińskie
  8. Mleko kokosowe
  9. Limonka
  10. Składniki na panna cottę lub ciasto drożdżowe (kupić dzień przed przygotowaniem)

Podsumowanie

Do utrzymania porządku w zamrażarce i podczas sprawnego sprzątania-wyjadania dzielą Cię tylko 4 proste kroki.

  1. Spisz zawartość.
  2. Zrób listę dań, które możesz przygotować z danych składników. Staraj się zrobić proste posiłki, które nie będą wymagały kupienia zbyt wielu nowych produktów.
  3. Spisz listę zakupów.
  4. Staraj się trzymać planu.

Mam nadzieję, że od teraz uporządkowanie zamrażarki, nie będzie takie straszne.