Zupa paprykowa

Papryka w sklepach jest dostępna niemal cały rok. Teraz mamy jej główny sezon. Zrobiło się chłodno więc warto posilić się czymś ciepłym – zupa paprykowa idealnie się do tego zadania nada.

Składniki:

  1. 5 różnokolorowych papryk
  2. 1 ostra papryczka
  3. 2 średnie cebule
  4. 1 czosnek
  5. 200 g kabanosów
  6. 3 parówki wieprzowe
  7. 500 g pomidorów (około 4 sztuk)
  8. 1-1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
  9. 200 ml przecieru pomidorowego
  10. 2 łyżki masła
  11. sól, czarny pieprz, papryka mielona, chili mielone
  12. 120 g ryżu
  13. pietruszka i śmietana 12% do dekoracji (lub jogurtu naturalnego)

Proporcje są podane dla 4-6 porcji.

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Odcedzamy i odkładamy na bok.

Przed smażeniem, najprościej będzie wszystkie składniki przygotować. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa (cebula, pomidory), obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Parówki i kabanosy kroimy w paski.

W dużym garnku, na rozgrzane masło, wrzucamy kabanosy i parówki. Dokładnie mieszamy i smażymy do przyrumienienia. Dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy pokrojoną paprykę. Przesmażamy całość 5-10 min, po czym dodajemy pomidory, przecier, czosnek. Po chwili wlewamy wywar warzywny, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 min.

Do miseczek rozkładamy ugotowany wcześniej ryż i zalewamy porcją zupy. Całość posypujemy pietruszką i nakładamy łyżeczką śmietanę.

Smacznego :)

zupa-paprykowa3

zupa-paprykowa4

zupa-paprykowa5

zupa-paprykowa1