• Zupy

Zupa krem z dyni

Zupa krem to w sumie zupa, ale zmiksowana. Właśnie takie zupy przygotowuję w domu na co dzień. Po prostu je lubimy. Zaczął się sezon na dynię, więc warto ją po raz kolejny zmiksować i Wam zaprezentować. Krem z dyni może być łagodny, ostry jak lubicie. Wszystko zależy w jakich proporcjach dodacie przyprawy. Kolor kremu zależy oczywiście od dyni.

Składniki:

  1. 1-1,5  kg dyni (po obraniu)
  2. 1 bardzo duża cebula
  3. 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
  4. 50 g serka topioneo śmietankowego
  5. 2 łyżki śmietany 12%
  6. przyrumienione grzanki – 1 garść na osobę
  7. sól, biały pieprz, papryka mielona, kardamon

Proporcje są podane dla 4-6 osób (bądź dla 2-3 na dwa dni).

Przygotowanie

Na początku obieramy dynię, usuwamy z niej pestki i kroimy w kostkę. Następnie siekamy w grubą kostkę cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do zeszklenia po czym dodajemy dynię i prużymy do miękkości (około 20-30 min).

zupa-krem-z-dyni2

zupa-krem-z-dyni3

zupa-krem-z-dyni4

Drugi etap przygotowań możemy rozwiązać na dwa sposoby. Jeżeli garnek jest dość wysoki, możemy użyć ręcznego blendera i zmiksować wszystko w garnku, albo stopniowo przekładać kawałki dyni do malaksera stojącego.
Gotowy krem zalewamy wywarem warzywnym i przyprawiamy. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień pod garnkiem.

W niewielkiej misce rozprowadzamy serek w śmietanie, dodając powoli niewielkie ilości kremu. Gdy serek i śmietana ładnie się rozprowadzą, całą masę wlewamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Zupę krem z dyni podajemy z grzankami.

Smacznego :)

zupa-krem-z-dyni6

zupa-krem-z-dyni5