Krem z kalafiora
  • Zupy

Krem z kalafiora

Ostatnio usłyszałam od mojego kochanego, żebym w tygodniu przygotowywała dania szybkie i łatwe, bym jak najmniej czasu spędzała w kuchni. Tak oto, dzielnie od dwóch tygodni planuje obiady z przewagą dań szybkich, jednogarnkowych oraz zup. W tym tygodniu przyszła pora na krem z kalafiora! 

Składniki:

  1. 600 g kalafiora (obranego)
  2. 200-250 ml wywaru warzywnego lub rosołu
  3. 3 plastry szynki długodojrzewającej
  4. 1 duża pieczarka
  5. szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz czarny
  6. masło do smażenia

Proporcje są podane dla 3 osób.

Przygotowanie

Na początku jeśli kupiliśmy świeżego kalafiora, należy go obrać, umyć i pokroić w różyczki. Obieramy również pieczarkę i kroimy ją na plasterki.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie na dobrze rozgrzanej patelni układamy plastry szynki. Smażymy, aż się dobrze przyrumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni (jeżeli jest za mało tłuszczu, dodajemy odrobinę masła) przesmażamy plastry pieczarki na złoty kolor.

Gdy kalafior będzie gotowy, odcedzamy i przekładamy do stacjonarnego blendera. Zalewamy bulionem i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przekładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. W tym czasie w wysuszoną szynkę kroimy w plasterki.

 

Krem z kalafiora podajemy posypany szynką oraz pieczarkami

Smacznego :)

krem-z-kalafiora