Zapiekane jajka po hiszpańsku

Zapiekane jajka po hiszpańsku

Od jakiegoś czasu mamy fazę na zapiekane jajka, czy przygotowywane na patelni, ale w towarzystwie dużej ilości warzyw. Korzyść z takiego posiłku jest nieporównywalna. Wersja hiszpańska ma cztery atuty:

  1. posiłek jest bardzo syty,
  2. zawiera dużą ilość białka,
  3. nie potrzebujesz pieczywa (!)
  4. łatwa w przyrządzeniu

W sklepie z owadem co nie ma ogonka, można kupić pyszne chorizo.  Polecam wykorzystać w tym przepisie. ;) Składniki na zapiekane jajka po hiszpańsku wystarczają dla 4 osób lub na dwa śniadania dla dwójki. Już szykuję dla Was wersję bez piekarnika, równie pyszną jak ta, ale szybszą.

 

Składniki:

  1. odrobina masła do smażenia
  2. 140g chorizo, kiełbaski lub parówki na osobę (co macie lub lubicie)
  3. 1/2 cebuli
  4. puszka czerwonej fasoli
  5. puszka kukurydzy
  6. 400ml przecieru pomidorowego
  7. 1-2 jajka na osobę
  8. odrobina startego sera długodojrzewającego
  9. mieszanka przyprawy hiszpańskiej – kupna lub domowa
  10. świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnista mielona

Składniki podane na śniadanie dla czterech osób.

Przygotowanie

 

Fasolę i kukurydzę odcedzić i przepłukać. Chorizo kroimy na cienkie plasterki lub połówki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni roztopić masło i przesmażyć kiełbaskę z cebulą. Nagrzać piekarnik do 180°C.

Gdy będzie pachnieć, a chorizo się przyrumieni, dodać warzywa. Wymieszać dokładnie i smażyć 1-2 minuty. Zalać przecierem pomidorowym, posypać mieszanką przypraw i dokładnie wymieszać. Dusić 1-2 minuty. Do naszykowanych naczyń żaroodpornych przełożyć porcję warzyw. Zrobić wgłębienia i wbić jajka.

Na sam koniec jajka posolić, popieprzyć i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min. Podany czas może się zmienić w zależności od jajek i wielu innych czynników. Śniadanie będzie gotowe, gdy całe białko będzie ścięte.

Ostrożnie wyciągamy z piekarnika i podajemy ciepłe.

Smacznego!