Pasta jajeczna z trewalem

Ostatnio eksperymentuję nie tylko z wypiekiem chleba, ale również staram się zastępować kupowane pasty domowymi wyrobami. Pasty domowe tak jak pasta jajeczna z trewalem są wyjątkowe. Przede wszystkim są zdrowe, nie zawierają zbędnych składników i mogą długo leżeć w lodówce. Jeżeli zrobicie za dużą ilość można pastę śmiało zamrozić. Przy niewielkim nakładzie czasu i pieniędzy uzyskujemy 3-4 razy więcej pasty niż tej ze sklepu – zatem warto ;)

Składniki:

  1. 100 g wędzonego trewala lub tuńczyka
  2. 2 jajka ugotowane na twardo
  3. 0,5 pęczka dymki
  4. 2-3 łyżki majonezu
  5. świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Ryby wędzone mają ości, zatem pierwszą czynnością będzie oddzielenie czystego mięsa do dużej miski. Tutaj niezbędne jest dobre oko i nieco cierpliwości. :)

Następnie do tej samej miski wrzucamy drobno posiekaną dymkę oraz jajka. Nie używam blendera, ani widelca. Ręką ucieram pastę. Jest szybciej i konsystencja będzie zawsze taka sama. Pasta jajeczna z trewalem potrzebuje nieco majonezu, aby była bardziej „smarowalna”. W zależności od tego jak chcemy dodajemy 2-3 łyżki majonezu.

Pastę podajemy na kanapkach lub jako dodatek do wędlin lub sera :)

Smacznego :)

pasta-jajeczna-z-trewalem

pasta-jajeczna-z-trewalem1

pasta-jajeczna-z-trewalem3