Omlet pieczony z papryką i parówką - widok z góry

Omlet pieczony z papryką i parówką

Znów będą nam potrzebne zakupione silikonowe pojemniki, które nam posłużą do upieczenia omletu. Uzupełnienie masy jajecznej o parówkę i paprykę pozwoli się nasycić. A najważniejsze jest to, że omlet pieczony nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu :)

Składniki:

  1. 4 śrdnie jajka
  2. 1 parówka
  3. 2 plastry papryki
  4. 2 grube plastry ogórka
  5. sól, pieprz czarny, przyprawy włoskie

Dodatkowo na sałatkę:

  1. 2 garście sałaty masłowej
  2. 1 pomidor
  3. cebula suszona
  4. sól ziołowa
  5. oliwa

Proporcje są podane dla 2 osób.

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Parówkę kroimy w plasterki, paprykę oraz ogórka w kostkę. Rozkłócamy jajka, dodajemy warzywa i przyprawy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Na wierzch układamy pokrojoną parówkę. Naczynia układamy na blaszy. Pieczemy ok. 10 min na najniższej półce. Można po 7 minutach przerzucić naczynia na drugą stronę.

Przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty dokładnie myjemy i dzielimy na części. Pomidora drobno kroimy. Całość wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną cebulą.

Po 10 minutach pieczenia, wyjmujemy naczynia z piekarnika i ostrożnie, żeby się nie poparzyć otwieramy je. Na dużą łopatę, przerzucamy omlet i wykładamy na talerz. Dodajemy sałatkę i FIT śniadanie gotowe ;) Smacznego :)

Omlet pieczony z papryką i parówką - widok z boku

Omlet pieczony z papryką i parówką – widok z boku