Jajko gotowane w szynce

Jajko gotowane w szynce świetnie pasuje na niedzielne śniadanie – kiedy nie trzeba się śpieszyć i cierpliwie poczekamy na posiłek. Moja propozycja na talerz śniadaniowy dodatkowo zawiera parówkę i pomidora. Taki posiłek w pełni Was nasyci.

Aby przygotować jajko w kąpieli wodnej zakupiliśmy pojemniki. Służą on również do gotowania jajek w mikrofali. Super gadżet dla maniaków kulinarnych ;)

Składniki:

  1. 4 grzanki
  2. 2 jajka
  3. 2 plastry szynki parmeńskiej
  4. 1 duży pomidor
  5. 2 parówki z indyka
  6. pieprz czarny, przyprawy włoskie

Proporcje są podane dla 2 osób.

Przygotowanie

Wstawiamy wodę w średniej wielkości garnku (tak by naczynia swobodnie pływały). Ścianki naczynek do gotowania jajek smarujemy masłem lub oliwą (bardzo niewielką ilością). Plastry szynki kroimy wzdłuż i wykładamy nimi naczynie tak aby z brzegów wystawały końcówki wędliny. Wbijamy jajko, posypujemy ziołami i pieprzem (nie solimy – szynka parmeńska jest wystarczająco słona). Następnie przykrywamy końcówkami wędliny.

W chwili zawrzenia wody w garnku, ostrożnie wkładamy naczynka. Garnek przykrywamy. Jajka gotujemy na miękko 10 min, a na twardo 12.

Na talerz kładziemy pokrojonego pomidora w ósemki i parówki. Ugotowane jajko wyjmujemy z naczynka. W tym celu układamy naczynie do góry dnem i stukamy łyżką aż samo odejdzie od ścianek. Jajko gotowane w szynce podajemy z grzankami.

Smacznego :)

jajko-w-szynce.jpg2