Jajka po hiszpańsku z patelni

Jajka po hiszpańsku z patelni

Tak jak obiecałam, przedstawiam drugą wersję, tym razem jajka po hiszpańsku z patelni. Przygotowanie śniadania zajmuje dwa razy mniej czasu niż w przypadku użycia piekarnika. Jeśli macie więcej czasu, zachęcam do obejrzenia wpisu zapiekanych jajek po hiszpańsku.

Dziś jest piątek, zatem spokojnie kupicie wszystkie składniki i będziecie mogli przygotować wspaniałą ucztę w sobotni poranek.

Składniki:

  1. odrobina masła do smażenia
  2. 140g chorizo
  3. 1/2 cebuli
  4. puszka czerwonej fasoli
  5. puszka kukurydzy
  6. 400ml przecieru pomidorowego
  7. 1-2 jajka na osobę
  8. odrobina startego sera długodojrzewającego
  9. mieszanka przyprawy hiszpańskiej – kupna lub domowa
  10. świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnista mielona
  11. drobno posiekana natka pietruszki

Składniki podane na śniadanie dla czterech osób.

Przygotowanie

  1. Fasolę i kukurydzę odcedzić i przepłukać. Odstawić.
  2. Chorizo kroimy na cienkie plasterki lub połówki.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Na patelni roztopić masło i przesmażyć kiełbaskę z cebulą. Gdy będzie pachnieć, a chorizo się przyrumieni, dodać warzywa. Wymieszać dokładnie i smażyć 1-2 minuty.
  5. Zalać przecierem pomidorowym, posypać mieszanką przypraw i dokładnie wymieszać. Dusić 1 minutę.
  6. Na patelni zrobić wgłębienia i wbić jajka. Żółtka posolić i posypać pieprzem.

    Lubię podawać jajka z płynnym żółtkiem, ale ściętym białkiem przy żółtku. W tym celu gdy białko wokół żółtka będzie prawie ścięte, przykrywam patelnię pokrywką na kilka sekund. Oczywiście każdy z nas lubi inne! :) Duście  z pokrywką lub bez, aby uzyskać swoje ulubione.

  7. Podzielić na porcje i przełożyć na talerze.
  8. Posypać startym serem i natką pietruszki.

Smacznego!