Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Wszystko w jednej brytfance… ziemniaki, mięsko, sos i jajko. Odrobina tego dania wystarczy by nasycić największego głoda. A jajko z piekarnika jest naprawdę rewelacyjne. Zapiekanka to jest to co musicie spróbować.

Składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 3 średnie ziemniaki
  3. cebula dymka
  4. 2 suszone papryczki chilli
  5. 2 jajka
  6. porcja sosu beszamelowego
  7. sól, pieprz, zioła do drobiu

Przygotowanie

Pierś z kurczaka solimy, pieprzymy i obtaczamy w przyprawie do drobiu. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Gotową pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki i obgotowujemy.

Brytfankę smarujemy masłem. Do środka przekładamy ziemniaki na zmianę z mięsem i dymką (część szczypiorku zostawiamy na później). Całość zalewamy sosem beszamel. Wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch wbijamy dwa jajka, które posypujemy papryczką, solą i pieprzem.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut – aż jajko się zetnie. Porcję wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)

zapiekanka-ziemniaczana-z-jajkiem

zapiekanka-ziemniaczana-z-jajkiem1