Wołowina duszona w winie

Wołowina nabiera wspaniałego smaku dzięki winie ze szczepu Shiraz. Wbrew pozorom, nie dusimy mięsa zbyt długo. Mam dobrą metodę, by nie stracić połowy dnia w kuchni. Wołowina jest wyrazista, ale również bardzo delikatna. Dobrym dodatkiem, jak to w polskiej kuchni, będzie puree ziemniaczane oraz tarte buraczki.

Składniki:

  1. 500g wołowiny bez kości (nie za chudy kawałek)
  2. 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  3. 1 cebula
  4. 1 marchewka
  5. 1 łodyga selera naciowego
  6. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  7. 1 łyżka posiekanego rozmarynu (najlepszy świeży)
  8. 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  9. 2 szklanki wina czerwonego Shiraz
  10. szczypta soli, papryka słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, liść laurowy
  11. 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  12. masło klarowane do smażenia
  13. patelnia lub garnek z możliwością włożenia do piekarnika (!)

Proporcje zostały podane na 2 osoby. Z czego liczę 200-250 g mięsa na osobę, natomiast ilość przypraw jest orientacyjna, doprawcie wg własnego upodobania ;)

Przygotowanie

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Mięso kroimy w średniej wielkości paski. Marchew i seler obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę, podobnie robimy z cebulą. Czosnek obieramy i rozgniatamy. W niewielkiej miseczce odmierzamy podstawową ilość przypraw. Wino otwieramy.

W dużej misce obsypujemy wołowinę ziołami oraz odrobiną mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy do zeszklenia cebulę, pod koniec dorzucamy czosnek. Na tą samą patelnię wrzucamy mięso – smażymy do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia dodajemy marchewkę i seler.

Jeżeli macie dużą porcję mięsa, smażcie etapami, a usmażone kawałki wraz z cebulą przekładajcie z powrotem do miski.

Łyżką zeskrobujemy wszystko, co przywarło do patelni, dodajemy wino oraz przyprawy. Całość gotujemy przez 10 – 15 min w celu odparowania alkoholu. Sos zagęszczamy mąką (niewiele wystarczy). Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i dusimy 1 godzinę.

Gdy będzie gotowe, wystarczy już tylko nałożyć na talerz wraz z dodatkami. Uważajcie na naczynie, będzie bardzo gorące!

Smacznego :)