Tajskie kotleciki

Tajskie kotleciki z warzywami i ryżem

Dzisiejszy wpis będzie o tym jak nie marnuję żywności i jak przy okazji przygotować tajskie kotleciki. Otóż po raz kolejny postanowiłam przygotować steki. Tym razem inną metodą. Wyszłoby dobrze gdyby nie kilka aspektów. Przede wszystkim powiem Wam, to utrwali się wreszcie i w mojej głowie. Wołowina na steak’a musi być sezonowana i jeśli nie macie dobrego grilla to lepiej pójść do Steak House.
Skoro ustaliliśmy, że mięso mi nie wyszło… było rare, no i nie sezonowane… to przecież go nie wyrzucimy. Nie w mojej kuchni! I tu pojawia się główny cel powstania przepisu – oczywiście możecie kupić świeże mięso – nie musicie najpierw zepsuć steków ;)

Składniki:

  1. 400g lub 2 plastry antrykotu
  2. 2 jajka
  3. 2 łyżki bułki tartej
  4. 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich
  5. 1 szklanka ryżu basmati
  6. sos chilli – klasyczny
  7. łyżeczka soli, świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta soli gruboziarnistej, mieszanka ziół tajskich

Proporcje zostały podane na 2 osoby. Z czego liczę 200g mięsa na osobę.

Przygotowanie

Dzień wcześniej lub tego samego dnia mielimy w maszynce porcję mięsa. Najpierw używając sita z dużymi otworami, następnie o mniejszej średnicy. W dniu przygotowania obiadu, mięso umieszczamy w dzieży miksera, dodajemy jajka, bułkę tartą oraz większą część opakowania przyprawy ziół tajskich (około 3/4 torebki). Całość dokładnie mieszamy z użyciem płaskiego mieszadła. Formujemy średniej wielkości kotleciki – nie obsypujemy już bułką tartą! Odkładamy na bok.

Do małego rondla lub garnuszka wsypujemy ryż i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Część wody odparuje, a część zostanie wchłonięta przez ryż. Dodajemy łyżeczkę soli. Ryż gotujemy do momentu gdy będzie sypki.

W między czasie rozmrażamy na patelni mieszankę warzyw. Gdy większa część wody odparuje dodajemy resztę przyprawy z ziołami tajskimi oraz sos chilli. Dodałam około 6 łyżek – możecie więcej.

Gdy ryż będzie prawie ugotowany, smażymy na patelni grillowej kotlety, dwukrotnie je przewracając. Kotleciki tajskie proponuję podać z ryżem nie wymieszanym z warzywami.

Smacznego :)

Tajskie-kotleciki1