Szaszłyki – mix mięs

Szaszłyki kojarzą nam się z sezonem grillowym. Jednakże można je również przyrządzić w domu – w piekarniku. Moja propozycja obejmuje trzy rodzaje mięs i sporą ilość warzyw. Dzięki takiej kombinacji każdy powinien być zadowolony. Znam osoby, które kochają szaszłyki mięsne przekładane boczkiem, ale moja wątroba by tego nie wytrzymała.

Składniki:

  1. 200g fileta z kurczaka
  2. 200g schabu wieprzowego lub karkówki
  3. 100g wołowiny
  4. mała cukinia
  5. 1 papryka zielona
  6. 1 papryka czerwona
  7. 1 średnia cebula
  8. łyżeczka musztardy francuskiej
  9. 1 łyżka oliwy
  10. 1 łyżka mieszanki przypraw do szaszłyków
  11. szczypta soli, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła włoskie
  12. szpady do szaszłyków

Proporcje zostały podane na 2 osoby. Z czego liczę 200-250 g mięsa na osobę, natomiast ilość przypraw jest orientacyjna, doprawcie wg własnego upodobania ;)

Przygotowanie

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Mięso, paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostki o podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka.

W dużej misce mieszamy wszystkie mięsa i polewamy oliwą. Dodajemy przyprawę do szaszłyków oraz musztardę francuską. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Cukinię solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami włoskimi.

Szaszłyki robimy nabijając na szpady równomierną ilość mięs. Kawałki drobiu, wieprzowiny i wołowiny przekładamy papryką, cebulą i cukinią.

Może Wam ich wyjść więcej niż zdołacie zjeść. Tu się nie martwcie. Warto wtedy owinąć w folię i schować na drugi dzień na obiad. Jest jeszcze druga opcja – gdy braknie Wam szpad. Wszystko razem możecie przesmażyć na głębokiej patelni i zjeść na drugi dzień z dodatkami.
O rany przychodzą mi kolejne pomysły do głowy jak zapiekanka, zmielić wszystko na farsz do pierogów…

Szaszłyki pieczemy w piekarniku na funkcji grill w 180°C przez około 20 minut.

Smacznego :)

szaszłyk1