Steki z ryżem szafranowym

Dzisiaj trochę zaszalejemy. Biorąc pod uwagę koszt przyprawy. Gdyż cała reszta w przepisie jest bardzo łatwa do wykonania i przede wszystkim szybka. Przepis i pomysł na połączenie składników nie  jest mój lecz Jamiego Olivera. Oglądałam u mamy jego program TV i to będzie moja próba odtworzenia tego co mi się spodobało bez możliwości zapisania przepisu. 

Składniki:

  1. 2 steki z polędwicy wołowej lub z ligawy
  2. 1 cukinia
  3. 1 papryka zielona
  4. 1 papryka czerwona
  5. 1 mała czerwona cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 łyżeczki octu balsamicznego
  8. łyżka koncentratu pomidorowego
  9. ryż basmati
  10. sok z cytryny (podzielić na dwie części)
  11. natka pietruszki
  12. łyżka musztardy francuskiej
  13. szczypta soli, świeżo mielony pieprz kolorowy, papryka słodka, bazylia, szczypta szafranu
  14. szpady do szaszłyków

Proporcje zostały podane na 2 osoby. Z czego liczę 200-250 g mięsa na osobę, natomiast ilość przypraw jest orientacyjna, doprawcie wg własnego upodobania ;)

Przygotowanie

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Cukinię kroimy w średniej grubości plastry i smażymy je na patelni grillowej. Paprykę i cebulę grubo posiekaj.

W małym rondlu wsypujemy ryż i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Dodajemy szafran, szczyptę soli. Skrapiamy sokiem z cytryny (pierwsza część). Ryż gotujemy do momentu gdy wchłonie płyn i będzie sypki. Należy pamiętać o mieszaniu ryżu.

Następnie przesmaż na patelni paprykę z cebulą. Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusić. Gdy papryka będzie miękka dodaj cukinię.

Steki natrzyj solą, pieprzem i musztardą francuską. Smaż na patelni grillowej przewracając co minutę przez 4 minuty. Zdejmij steki z patelni – niech odpoczną 2 minuty. W tym czasie posiekaj pietruszkę. W misce wymieszaj musztardę francuską z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Steki pokroić w paski i obtoczyć w dressingu.

Steki podawaj z ryżem i warzywami.

Smacznego :)