Potrawka z wołowiny szarpanej

Potrawka z wołowiną szarpaną z kaszą orkiszową i demi-glace

Pierwszy raz jak sprawdziłam przepisy w internecie jak przyrządzić wołowinę szarpaną, to się załamałam. Duża część  przepisów w sieci na ten rodzaj mięsa, jest przedstawiane dla slowcookerów (wolnowarów). Poszperałam dalej w internecie i znalazłam. Jak człowiek szuka, to znajdzie – zwłaszcza w wyszukiwarce. Jeśli chcecie wiedzieć jak przyrządzić wołowinę szarpaną, zajrzycie na poprzedni wpis. Tutaj pokażę Wam jak przyrządzić coś już z niczego. Potrawka z wołowiną szarpaną jest opcją, gdy już mięsa mamy niewiele, a przydałby się kolejny obiad. Przecież nic się nie może zmarnować.

Składniki:

  1. 200-250g wołowiny szarpanej
  2. 2 marchewki
  3. 4 pieczarki
  4. 100ml demi-glace
  5. 200g kaszy orkiszowej
  6. odrobina pikli
  7. sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  8. łyżeczka czosnku niedźwiedziego i majeranku

Składniki podane na obiad dla dwóch osób.

Przygotowanie

Wstawić wodę na kaszę. W tzw. między czasie obrać marchewki i pieczarki. Marchewki zetrzeć na grubych oczach, natomiast pieczarki w plasterki. Na łyżce masła przesmażyć pieczarki. Dobrze posolić i popieprzyć. Gdy pomniejszą swoją objętość o połowę, dodać marchew. Następnie dodać czosnek, majeranek i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień, co jakiś czas zamieszać. Gdy woda w garnku się zagotuje, posolić i włożyć torebki z kaszą. Gotować wg czasu podanego przez producenta.

Na 5 minut przed zakończeniem gotowania kaszy, dodać do warzyw mięso. Zmniejszyć ogień na minimalny. Podgrzać, co chwilę mieszając. Równolegle podgrzewamy również sos pieczeniowy.

Ugotowaną kaszę odsączyć z wody i z powrotem przełożyć do garnka, dodać łyżkę masła i dokładnie zamieszać.

Na talerz wykładamy kaszę, na wierzch kładziemy pikle. Obok kaszy rozprowadzamy sos. Układamy potrawkę.

Smacznego!