Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami - widok na talerz
  • Obiady

Polędwiczka wieprzowa pieczona z warzywami

O rany i to jest obiad godny. Koniecznie kiedyś spróbuje upiec w naczyniu żaroodpornym polędwiczkę wieprzową z warzywami. Człowiek się naje i nasyci :) Jestem jednak mięsożerna.. no i bardzo lubię pieczarki pieczone.

Składniki:

  1. 1 polędwiczka wieprzowa
  2. salami chips 8 sztuk przekrojonych na pół
  3. 2 ząbki czosnku pokrojone
  4. 6 małych ziemniaczków (1 ziemniak pokroić na 16 plasterków)
  5. 1 jabłko
  6. 16 małych pieczarek
  7. łyżka startego parmezanu
  8. oliwa
  9. sól, pieprz czarny, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków

Sos pieczarkowy:

  1. 1 szklanka startych drobno pieczarek
  2. 1/2 cebuli drobno posiekanej
  3. 2 łyżki sosu pieprzowego
  4. odrobina musztardy francuskiej
  5. 2 szczypty soli i pieprzu

Przygotowanie

Przygotowujemy sos: w małym rondlu obsmażyć pieczarki z cebulą. Dodać sól i pieprz. Podsmażać 3 minut, po czym dodać sos i musztardę. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.  Odstawić.

Małe ziemniaczki wstępnie obgotować. Odcedzić do dużej miski. Dodać pieczarki, ćwiartki obranego jabłka, czosnek, parmezan, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Duże naczynie żaroodporne smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Polędwiczkę wieprzową nacieramy solą i pieprzem, po czym nacinamy. Do otworów wkładamy po 2 połówki chipsa salami i 2 plasterki ziemniaka. Przekładamy do naczynia. Dookoła polędwiczki przekładamy mieszankę warzyw.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 min pod przykryciem, a ostatnie 5 minut bez przykrycia. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Mięso kroimy na kawałki i przekładamy na talerze, dodając obok warzyw. Smacznego :)

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami - widok na brytfankę przed pieczeniem

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami – widok na brytfankę przed pieczeniem