Polędwica wołowa z pieczarkami

Pomysł na zrobienie polędwicy wołowej z smażonymi pieczarkami dała mi mama, gdy wspominała świetny smak polędwicy wołowej z dzieciństwa. Ten zapewne bardzo się różni, ale nadal jest to pyszny obiad – no i wbrew pozorom szybki ;)

Składniki:

  1. 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g jeden)
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  4. 4 łyżki pieprzu
  5. 2 łyżeczki soli morskiej
  6. 1/2 opakowanie pieczarek
  7. 1/2 cebuli
  8. 4 średnie ziemniaki (2 na osobę) | Wersja na szybki obiad: mrożone ziemniaki gotowe do odgrzania (20 minut)
  9. przyprawa do ziemniaków

Dodatkowo na sałatkę:

  1. 2 pomidory
  2. kilka liści sałaty lodowej
  3. 2 łyżki fety pokrojonej w kostkę
  4. sól morska, szczypta pieprzu, przyprawa grecka
  5. 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki i myjemy. Gdy będą gotowe przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami i dodajemy łyżkę oleju. Całość mieszamy starając się rozprowadzić przyprawy po wszystkich kawałkach. Przekładamy do brytwanki lub na blaszę i pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podczas pieczenia ziemniaków, pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki, cebulę drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość solimy i pieprzymy. Pieczarki obsmażamy, aż się ładnie przyrumienią. Zdejmujemy z ognia. Pomidory kroimy na ósemki, przekładamy do miseczki i doprawiamy oliwą i przyprawą grecką – odstawiamy.

Gdy ziemniaki będą już gotowe wyłączamy piekarnik i przygotowujemy mięso. Polędwicę wołową smarujemy czosnkiem i obsypujemy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle bardzo krótko 2 – 3 minuty (moje kawałki były cienko pokrojone).

Na talerzu układamy ziemniaki, a obok polędwicę. Na mięso kładziemy przygotowane wcześniej pieczarki. Całość przyozdabiamy sałatą, pokrojonymi pomidorami i fetą. Polędwica wołowa z pieczarkami jest gotowa!

Smacznego :)

poledwica-wolowa-z-pieczarkami

poledwica-wolowa-z-pieczarkami2