Pikantny gulasz z marchewką

Gulasz z marchewką to jedna z tych potraw, która nigdy się nie znudzi. Im dobierzemy lepszy kawałek mięsa tym smaczniejszy będzie obiad. Od niedawna na gulasz wybieram chudy kawałek pręgi wołowej.
Przyrządzam go inaczej niż tradycyjnie. Duszę go w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, a czas duszenia to tylko 1 godzina.

Składniki:

  1. 500 g mięsa – pręgi wołowej
  2. 2 marchewki
  3. 1 cebula
  4. 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  5. 0,5 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  6. 1-1,5 szklanki wody
  7. po 2 łyżeczki pieprzu cayenne, imbiru mielonego, papryki słodkiej, tymianku, soli
  8. 2 ząbki czosnku – rozgniecione
  9. tłuszcz do smażenia
  10. naczynie żaroodporne

Proporcje na placki ziemniaczane (4-5 sztuk)

  1. 6 średnich ziemniaków
  2. 1 małe jajko
  3. 0,5 – 1 szklanki mąki
  4. szczypta soli
  5. tłuszcz do smażenia
  6. 2 ręczniki papierowe

Proporcje zostały podane na 2 osoby. Z czego liczę 200-250 g mięsa na osobę, natomiast ilość przypraw jest orientacyjna, doprawcie wg własnego upodobania ;)

Przygotowanie

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Mięso kroimy w średniej wielkości kostki. Marchew przekrawamy na pół i kroimy w kostkę, podobnie robimy z cebulą. Czosnek obieramy i rozgniatamy. W niewielkiej miseczce odmierzamy podstawową ilość przypraw.

W dużej misce obsypujemy wołowinę mąką pełnoziarnistą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso smażymy do przyrumienienia. Usmażone kawałki przekładamy z powrotem do miski. Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia cebulę. Na patelnię ponownie wrzucamy mięso i dodajemy czosnek. Wszystko zalewamy winem oraz wodą. Łyżką zeskrobujemy wszystko, co przywarło do patelni, dodajemy przyprawy oraz marchewkę.

Całość gotujemy przez 10 – 15 min w celu odparowania alkoholu. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy do smaku. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i dusimy minimum 1 godzinę.

20 minut przed podaniem gulaszu, należy przygotować placki ziemniaczane. W tym celu obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tartce ziemniaki, które przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gęste i zwarte, ale na tyle „płynne” by można było łyżką przełożyć porcję na patelnię i lekko rozprowadzić masę. Placki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju do przyrumienienia. Zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pochłonięcia nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki układamy na talerzu, całość polewamy gotowym gulaszem.

Smacznego :)

gulasz-z-marchewką1

gulasz-z-marchewką3