Papryka faszerowana indykiem

Papryka faszerowana już raz była Wam prezentowana. Tym razem z okazji sezonu na białą paprykę postanowiłam ją wypełnić mięsem z indyka. Wybrałam chudy kawałek mięsa pochodzący z piersi oraz małe papryki, był łatwiej było ją obracać na patelni. Aby było nieco bardziej fit, jako wypełniacz wykorzystałam kaszę gryczaną. Papryka była tradycyjnie duszona w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw oraz czosnku.

Składniki:

  1. 5 sztuk  małych żółtych papryk
  2. 400 g mięsa mielonego z indyka (z piersi)
  3. 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  4. 1 mała cebula
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 1 jajko
  7. 250 ml przecieru z pomidorów
  8. mieszanka przypraw do drobiu, przyprawa włoska, papryka włoska, sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
  9. 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Proporcje są podane na 2-3 porcje.

Przygotowanie

W wysokim małym garnku gotujemy kaszę gryczaną w proporcji 1:2. Gotując mieszamy dokładnie by się nie przypaliła. Kasza będzie gotowa gdy wchłonie całą wodę i będzie sypka. Cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy.

Paprykę oczyszczamy z gniazd, myjemy i osuszamy. Gniazda nasienne usuwamy od góry delikatnie wycinając nożem. Środek oczyszczamy pod wodą, pomagając sobie nożykiem. Do przecieru pomidorowego dodajemy dwa ząbki czosnku oraz przyprawy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

W dużej i wygodnej do wyrabiania misce, wrzucamy mięso, kaszę, cebulę, dwa ząbki czosnku, jajko i przyprawę do drobiu, sól i pieprz ziarnisty. Całość dokładnie mieszamy. Ja proponuję wyrabiać mięso dłonią. Jeżeli Wam nie przeszkadza smak surowego mięsa, warto spróbować i ewentualnie doprawić. :) Paprykę faszerujemy mięsem.

W głębokim rondlu (dobry będzie również WOK) rozgrzewamy masło klarowane. Na gorące masło ostrożnie układamy paprykę. Będzie bardzo strzelać, miejcie w pogotowiu pokrywkę. Paprykę należy przesmażyć dokładnie z każdej strony. Gdy już będą ładnie przyrumienione zalewamy je przygotowanym sosem. Papryka faszerowana powinna się dusić 20-30 min.

Jeżeli Wam zostanie mięsa, nie przejmujcie się, uformujcie z nich kotlety. Będziecie mieli w ten sposób bonusowy obiad ;)

Paprykę podajemy na sosie pomidorowym z puree ziemniaczanym.

Smacznego :)

papryka-faszerowana-w2-1

papryka-faszerowana-w2-2