Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie pieprzowym

Czasem, aż mnie skręca z chęci na spaghetti. Jednakże z uwagi na unikanie obecnie pszennych produktów oraz nie kończące się upały, robienie spaghetti bolognese mija się z celem. Będąc ostatnio w empiku i przeglądając książki kulinarne, nabywając kolejną – tym razem dot. Kuchni włoskiej, chęć na makaron wzrosła do poziomu maximum. Ta wersja makaronu, jest lżejsza i mega pyszna. Makaron z pieczarkami i sosem pieprzowym jest delikatny, a jednoczenie z odrobina charakteru, który dodaje pieprz. Dla umilenia oka dodałam letni akcent w postaci świeżych pomidorków i szczypiorku.

Składniki:

  1. 2 porcje makaronu spaghetti
  2. 200-250g pieczarek
  3. 2 łyżki sosu pieprzowego
  4. 1/2 pęczka szczypiorku
  5. 1/2 cebuli
  6. 8 pomidorków koktajlowych
  7. 1 pierś z kurczaka ok. 500g
  8. sól morska, świeżo mielony pieprz pieprz
  9. 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie

Pieczarki obrać, jeśli są ładne nóżki zostawić. 3-4 sztuki pieczarek oraz cebulę bardzo drobno posiekać, pozostałe pokroić na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, poszatkować szczypiorek. Mięso pokroić w kostkę i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Ugotować makaron. W tym czasie na patelni, najlepiej grillowej, usmażyć kurczaka i kapelusze pieczarek. Odstawić. Do dużego garnka lub patelni WOK wrzucić posiekane pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć. Wyłaczyć ogień, dodać sosu.

Gdy makaron bedzie gotowy, odcedzic, po czym wrzucic na patelnie. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pieczarki i sos oblepił makaron. Dodac usmażone mięso i pieczarki. Jeszcze raz zamieszac.

Wykładać na talerz, przyozdobić pomidorkami koktajlowymi, poszypac szczypiorkiem.

Smacznego :)

makaron-z-pieczarkami1