Lumaconi Giganti z warzywami i wieprzowiną

Lumaconi Giganti to bardzo duży makaron w kształcie przypominający muszle ślimaka. Można go faszerować, zapiekać, dodawać do sałatek.
Moja propozycja na wykorzystanie muszelek to podanie go z warzywami i wieprzowiną.

Składniki:

  1. makaron Lumaconi Giganti (około 10 sztuk na osobę)
  2. 100-150 g wieprzowiny
  3. 1 średnia cebula
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 mała cukinia
  6. czerwona papryka
  7. 250 g mozzarelli
  8. sól, świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka ziół włoskich

Przygotowanie

Muszle gotujemy w osolonej wodzie. Garnek musi być duży. Warto czasem zamieszać, aby makaron się nie pokleił (ale delikatnie!). Gotujemy wg zaleceń producenta.

W tak zwanym między czasie siekamy drobno cebulę i kroimy wieprzowinę w paski. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy. Gdy poczujemy aromat czosnku dodajemy mięso. Smażymy je równomiernie. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i doprawiamy wg własnego uznania.

Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i ponownie wrzucamy do garnka. Przygotowaną mieszankę warzyw i mięsa dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy. Staramy się aby makaron oblepił się sosem, ale robimy to delikatnie by go nie popsuć. :)

Naszą gotową mieszankę wykładamy na talerz i dekorujemy 3 plastrami mozzarelli.

Smacznego :)

lumaconi-giganti-z-warzywam-i- wieprzowina1