Burger z papryką pieczoną - widok z boku
  • Obiady

Hamburger z pieczoną papryką

Czas na zdrowszą wersję hamburgera. Jej! Jak na hamburgera przystało jest bułka, ale będzie to bułka żytnia. Jako dodatek warzywny zaproponuję Wam pieczoną paprykę. Jako główny składnik polecam mięso wieprzowe z boczkiem. Ach i sos do posmarowania bułek? Wiecie jaki będzie? To majonez z musztardą francuską. Hamburger palce lizać, a teraz do pracy! Ktoś musi to zrobić by, ktoś inny mógł zjeść ;) 

Składniki:

  1. 120 ml letniej wody
  2. szczypta cukru
  3. 1 łyżeczki suszonych drożdży
  4. 140 g mąki chlebowej
  5. 70 g mąki żytniej

Mięso

  1. 300g mięsa wieprzowego (wybierzcie chudy kawałek) – zmielone
  2. 50 g wędzonego boczku – grubo posiekanego
  3. 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  4. 2 łyżki bułki tartej
  5. 2 łyżki sosu bbq
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatek

  1. 1/2 papryki czerwonej
  2. 1/2 papryki zielonej
  3. 2 łyżeczki papryki jalapeno marynowanej
  4. plastry sera

Sos

  1. 3 łyżki stołowe majonezu
  2. 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej

Proporcje podałam na 2 porcje.

Przygotowanie

Odmierzamy wodę do miski, rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, po czym  wyrabiamy. Ciasto będzie gotowe, gdy całość będzie gładka. Formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy ponownie na stolnicę. Formujemy bułki. Odkładamy je na blaszę do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości). Bułki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Bułki możemy naszykować dzień wcześniej, lub tego samego dnia.

Teraz przygotujemy resztę. Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w paski. Są dwie opcje. Możemy je ugrillować na patelni lub w piekarniku. Wasza w tym rola. Ważne by były miękkie. Następnie dokładnie wymieszać je z papryczką jalapeno. W małej misce mieszamy majonez i musztardę. Odkładamy na bok. Składniki na mięso dokładnie mieszamy w misce. Masę dzielimy i formujemy na kotlety wielkości bułki. Odkładamy na bok.

Bułki kroimy na pół, po czym przyrumieniamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Odkładamy na talerz. Na patelni grillowej z łyżką masła, grillujemy kotlety. Gdy jedna strona będzie gotowa, przewracamy, kładziemy kawałek sera i smażymy dalej. Zdejmujemy z patelni i dajemy odpocząć mięsu. Na koniec składamy hamburgera w całość. Spód bułki smarujemy sosem, układamy mięso i paprykę. Przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)