Grillowana ligawa

Grillowana ligawa jest dobrą opcją na bardzo szybki obiad. Zwłaszcza jeżeli zamiast zapiekać ziemniaki zdecydujecie się na mrożone frytki. Do całości polecam warzywa z patelni. Stek można podawać z sosem, ale ja najbardziej lubię masło z przyprawami.

Składniki:

  1. 2 kawałki z ligawy
  2. 1/2 cebuli
  3. 1/2 papryki
  4. 6 pieczarek
  5. 2 łyżki masła
  6. sól morska, pieprz świeżo mielony, przyprawa do masła, przyprawa włoska
  7. 4 średnie ziemniaki (2 na osobę) | Wersja na szybki obiad: mrożone frytki gotowe do odgrzania (20 minut)

Przygotowanie

Na początku przyprawę do masła rozprowadzamy w niewielkiej misce z dwiema łyżkami tłuszczu. Po czym przekładamy na folię spożywczą i zawijamy tworząc walec. Paczuszkę wkładamy do lodówki, by stwardniała.

Następnie wszystkie warzywa kroimy w nie za dużą kostkę. Na patelni grillowej smażymy do zeszklenia cebulę, dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią dodajemy paprykę wraz z cukinią. Całość doprawiamy sola, pieprzem i przyprawą włoską. Gdy warzywa będą gotowe przekładamy je do innego naczynia i przykrywamy by nie straciły ciepła. Patelnię grillową przecieramy ręcznikiem papierowym.

Rozgrzewamy piekarnik wg. zalecenia producenta frytek. Gdy tylko się nagrzeje, wkładamy frytki i rozpoczynamy smażenie mięsa.  Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową układamy mięso. Aby uzyskać stek średnio wysmażony, smażymy ligawę 4 minuty z każdej strony. Gdy będzie gotowe zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową i dajemy mu „odpocząć” na około 6 minut.

Gdy grillowana ligawa jest już gotowa, mięso układamy na talerzu, a obok niego warzywa i dwa plastry masła.

Smacznego :)

grillowana-ligawa

grillowana-ligawa1