• Obiady

Gołąbki z kapustą włoską

Gołąbki z kapustą włoską to miła odmiana tradycyjnej potrawy z polskiego domu. Nawet bardziej nam przypadły do gustu. Farsz ma więcej warzyw niż mięsa. Ponadto gdyby się okazało, że został farsz zawsze można zrobić z niego kotlety warzywne pieczone w piekarniku.

Składniki:

  1. główka kapusty włoskiej
  2. 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  3. 100 g ryży jaśminowego
  4. 1 marchewka
  5. pęczek natki pietruszki lub kolendry
  6. 2 łyżki orzeszków ziemnych (nie solonych!)
  7. 1 łyżka rodzynek
  8. 2 jajka
  9. 2-3 łyżki semoliny
  10. sól, pieprz czarny i biały,
  11. łyżeczka ostrej papryki
  12. przyprawy do kuchni marokańskiej (cynamon, imbir, anyż, goździki)
  13. łyżka oleju
  14. 600 ml koncentratu pomidorowego
  15. przyprawy do kuchni marokańskiej (cynamon, imbir, anyż, goździki)
  16. sznurek

Proporcje są podane na 3-4 porcje.

Przygotowanie

Kapustę gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 10 min. Dzięki temu liście będą łatwiej odchodziły. Zdejmujemy 12-16 liści.

Ilość liści zależy od tego, ile chcemy przeznaczyć gołąbków na porcję. Nie wychodzą duże, zatem proponuje 3 sztuki na osobę, ale już bez żadnych dodatków na talerzu.

Równolegle gotujemy ryż wg. zaleceń producenta (zazwyczaj około 10 min) oraz prażymy drobno posiekane orzeszki. Ryż ugotowany i przepłukany wodą przekładamy do miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki na farsz. Następnie do naczynia przekładamy mięso, posiekaną natkę pietruszki. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Dokładamy do miski. Uprażone orzeszki dodajemy do farszu. Na koniec wrzucamy rodzynki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie mieszamy. Jeżeli odpowiada nam smak, wbijamy jajka i ponownie mieszamy.

Porcję farszu nakładamy na liście. Luźno i delikatnie zawijamy, po czym zawiązujemy sznurkiem by się nie rozpadły. Gołąbki przesmażamy na patelni. Przyrumienione odkładamy na bok.

W rondlu gotujemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą oraz mieszanką przypraw do kuchni marokańskiej. Dodałam również trochę mielonego imbiru. Do gotowego sosu przekładamy gołąbki i dusimy 20-30 min.

Gołąbki w kapuście włoskiej podajemy w sosie, ewentualnie z dodatkiem ziemniaków.

Smacznego :)

golabki-z-kapusty-wloskiej1

golabki-z-kapusty-wloskiej2

kotlety-warzywne-pieczone3