Fast burger

Macie ochotę na szybki obiad, bez ceregieli? Bo naprawdę nie ma czasu! Kupujecie w sklepie bułki, paczkę świeżego mięsa wołowego (mielonego) i to co macie wrzucacie do buły. Macie pyszny i bardzo fast burger. Nie jest to ideał zdrowej kuchni, ale czasem po prostu nie ma innego wyjścia.

Składniki:

  1. 400g mielonego mięsa wołowego
  2. 1/2 cebuli (posiekana, odrobinę odkładamy na bok)
  3. 4 plastry pomidora
  4. pikle ze słoika
  5. 2 plastry sałaty lodowej lub pekińskiej
  6. 2 plastry sera
  7. 2 bułki do burgerów
  8. sos hamburgerowy
  9. mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego, sól, pieprz świeżo mielony

Proporcje podałam na 2 hamburgery.

Przygotowanie

Mięso dokładnie mieszamy w misce z posiekaną cebulą i przyprawami. Masę dzielimy i formujemy na kotlety wielkości bułki.Na patelni grillowej, również bez dodawania tłuszczu, grillujemy kotlety. Bułki kroimy na pół po czym przyrumieniamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Odkładamy.

Gdy jedna strona mięsa będzie gotowa, przewracamy, kładziemy kawałek sera i smażymy dalej. Mięsa wołowego nie wysmażamy na podeszwę! Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe zdejmujemy z patelni i dajemy odpocząć mięsu.

Bułkę, zarówno spód jak i wierzch, smarujemy sosem hamburgerowym. Na spód kładziemy kolejno sałatę, usmażone mięso, pomidory, pikle, odrobinę cebuli. Na koniec trochę solimy i posypujemy pieprzem. Zakrywamy wierzchem.

Ideą tego przepisu było pokazanie, że szybki obiad to kwestia sprężenia się w krótkim czasie. Nie musicie mieć sera, możecie mieć zupełnie inny rodzaj sałaty. Pikle w polskim domu mam wrażenie są zawsze, dlatego je wpisałam do listy. Może to jest pogwałcenie prawdziwego smaku burgera, ale tu chodzi o to by korzystać z tego co mamy w lodówce. Bo wszystko co jest między bułką z dobrym kawałkiem mięska będzie smakować.

Smacznego fast burgera :)

fast-burger