• Obiady

Burrito na talerzu

Odnalazłam zdjęcie z burrito jeszcze sprzed kupna nowych talerzy. Zatem stare. Wtedy jeszcze nie lubiłam i nie umiałam radzić sobie z zawijaniem w tortille. Aż wstyd się przyznać. ;) Zatem dla tych co lubią tradycyjnie zjeść z talerza, przepis na burrito Wam przedstawiam. Będzie tak ostre jak sami doprawicie. Możecie również zawinąć w placek i zabrać do pracy na lunch.

Składniki:

  1. 4 tortille
  2. 400g mielonego mięsa wieprzowego
  3. 1 mała cebula
  4. 200g kukurydzy z puszki
  5. 400g czerwonej fasoli z puszki
  6. 500g przecieru pomidorowego
  7. sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do burrito

Przygotowanie

Na początku podpiekamy tortille w 180°C przez ok. 10 minut. Ważne by się przyrumieniły i dały się łamać (prawie jak nachos). Następnie drobno siekamy cebulę i odsączamy z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę.

Mięso obsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz sam sę wytopi. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy jeszcze około 2 minut. Całość zalewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kukurydzę i fasolę. Dokładnie mieszamy, wstępnie przyprawiamy. Po 10-15 minutach próbujemy i doprawiamy. Trudno jest samemu uzyskać porządany smak burrito, dlatego chętnie sięgam po gotowe mieszanki przypraw do dań hiszpańskich.

Burrito podajemy w talerzu z połamanymi tortillami. Do dań hiszpańskich lubię przygotować mojito – nie koniecznie alkoholowe.

Smacznego :)

burrito1