Sernik klasyczny z serkiem mascarpone

Sernik klasyczny z serkiem mascarpone to opcja – trochę leniwa wersja oryginału. Dążę do skracania czasu spędzanego w kuchni. Łatwy do zrobienia spód ciasta  spowoduje, że nawet nie zauważysz kiedy sernik będzie już w piekarniku. Uwielbiam serniki z aromatem cytrynowym, więc po raz kolejny dodamy do masy serowej sok i skórkę z cytryny. Dzięki mascarpone ciasto będzie delikatniejsze ;)

Składniki:

Spód

  1. 1-1,5 szklanki pokruszonych herbatników lub ciasteczek maślanych
  2. 2-4 łyżki miękiego masła

Masa serowa

  1. 250g serka naturalnego drobnomielonego
  2. 250g serka mascarpone
  3. 3/4 szklanki drobnego cukru
  4. sok z połówki cytryny
  5. starta skórka z cytryny
  6. 1 duże jajko

Polewa

  1. 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Proporcje przedstawione dla niewielkiego naczynia żaroodpornego. Moje miało wymiary 25×25 cm.

Przygotowanie

Najważniejsze w kuchni podczas robienia sernika wg. mnie jest porządek oraz naszykowanie sobie wszystkich składników, by o niczym nie zapomnieć.

Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy do miski lub dzieży miksera (możemy wykorzystać malakser lub szatkownicę z drobnymi oczkami). Następnie dodajemy stopniowo masło, tak aby masa się lekko się kleiła, a ciasto było plastyczne.  Formę wykładamy papierem do pieczenia, na którą wykładamy masę i wylepiamy dno. Tortownicę chowamy do lodówki na około godzinę.

Masa serowa: Do dużego naczynia przekładamy ser oraz twaróg. Ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny. Ponownie ucieramy. Gdy wszystkie składniki się połączą – próbujemy. Wolicie więcej aromatu cytryny dodajcie więcej skórki, wolicie słodszy dodajcie cukru.

Masę serową wylewamy na spód z herbatników. Sernik pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu niech sernik stygnie przy otwartych drzwiczkach. Po mniej więcej godzinie, formę wyciągamy z piekarnika. Sernik wyjmujemy z formy chwytają za papier i wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Gdy sernik już przestygnie szykujemy polewę. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Sernik smarujemy niezdarnie polewą. Sernik odstawiamy, aby polewa całkowicie zastygła.

Smacznego :)

sernik-mascarpone

sernik-mascarpone2