Jabłecznik z gruszką
  • Desery

Jabłecznik z plastrami gruszki

Jesienią uwielbiam zapach pieczonego ciasta. A kiedy robię jabłecznik przypominają mi się weekendy, kiedy to mama go piekła i piekliła się na tatę, że mógłby poczekać, aż ostygnie. Gdy planowała go upiec na niedzielny obiad z dziadkami, zawsze musiała go zrobić więcej. Zawsze ktoś z naszej czwórki się skradał i odkroił kawałek. ;) Wielką radość sprawia mi jabłecznik, który w tym samym tempie znika teraz w moim domu. A najlepszym komplementem jest pytanie dobiegające z kuchni „Mogę jeszcze kawałek? Wystarczy Wam na jutro?”. No właśnie, bo ciasto najlepiej smakuje do kawy i plotek, na które byłam umówiona. :)
Jabłecznik w porównaniu do szarlotki jest łatwiejszy i szybszy do wykonania. To moja opinia, oczywiście. Jeśli macie na wyposażeniu kuchni mikser stacjonarny to idzie już błyskawicznie. Dzisiejszy jabłecznik ma niewiele cukru dodanego. Reszta pochodzi już od owoców.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 20 dag mąki pszennej
  2. 10 dag masła
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 2 łyżki drobnego cukru (opcjonalnie, jeśli chcecie by ciasto było słodkie)
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżeczka soku z cytryny
  7. odrobina wody (gdyby ciasto się nie kleiło)

Masa i wierzch

  1. ok 4-5 kg jabłek (ja wybrałam lekko kwaśne)
  2. 1/2 łyżeczki cynamonu
  3. 1 łyżka drobnego cukru
  4. 1 słodka gruszka
  5. 1 łyżka cukru pudru z 1 łyżeczką cynamonu (do posypania – dla chętnych)

Przygotowanie

Jabłka obrać ze skórki oraz oddzielić od gniazd nasiennych. Zetrzeć na tartce z grubymi oczkami do dużej miski. Dodać cukier i cynamon. Dokładnie mieszać i odstawić, aby puściły sok.

Do zrobienia ciasta wykorzystałam mikser planetarny. Do misy wrzucić składniki suche. Włączyć mieszanie na wolne obroty. Stopniowo dodawać masło. Gdy masa będzie przypominać kruszonkę dodać jajko, sok i wodę. Zatrzymać mikser, gdy masa będzie jednolita. Owinąć folią spożywczą i na chwilę odłożyć.

Jeśli go nie macie, usypcie ze składników suchych wulkan. Dodajcie drobne kostki masła. Przy użyciu noża siekać, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, sok z cytryny i szybko zagnieść.

Gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Najlepiej będzie użyć w tym celu mandoliny.

Gdy jabłka puściły sok, gruszka jest gotowa, możemy szykować jabłecznik. Ciasto kruche wałkujemy aby uzyskać placek większy niż forma na tartę. Wykładamy formę, tak by pokryć również brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.

Do formy przekładamy jabłka bez soku. Na wierzchu układamy plastry gruszki.

Pieczemy na programie góra-dół w 180°C do zrumienia wierzchu i suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Jeśli chcecie możecie posypać ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :)