Świąteczne herbatniki

Aby utrzymać przy sobie chwile świąteczne, nawet gdy choinka już zostanie schowana, warto upiec herbatniki. Wykroimy je z foremek świątecznych ze specjalnym wycięciem na kubek. Dzięki temu pijąc ciepłą herbatę po powrocie do domu, przypomnimy sobie tą miłą świąteczną atmosferę.

Składniki:

  1. 50 dag mąki
  2. 25 dag tłuszczu
  3. 15 dag cukru pudru
  4. 1 średniej wielkości jajko
  5. szczypta soli

Ponadto

  1. foremki świąteczne z gotowym wycięciem (jeśli takich nie mamy wystarczą normalne – otwory wytniesz małym nożykiem)

Przygotowanie

Zasada wykonywania ciasta kruchego jest prosta. Będę Wam to powtarzać tak długo jak moja mama ;) Nie zagniatamy, a jeśli już bardzo chcecie zagniatamy krótko! Na początku odmierzoną ilość mąki i cukru dokładnie mieszamy. Wysypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone kawałki margaryny. Najpierw nożem staramy się zrobić kruszonkę, możemy pomóc sobie dłońmi. Następnie dodajemy jajko, solimy. Dalej siekamy nożem, aby równo rozprowadzić składniki. Jeżeli widzicie, że ciasto się nie zlepi, dodajcie łyżkę mleka lub śmietany. Ciasta nie zagniatamy, ale zlepiamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 h (czasem zostawiam nawet na całą noc).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół. Wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Grubość ciasta zależy od nas. Herbatniki w tej wersji lubię nieco grubsze, więc ciasto wałkuję na grubość około od 0,5 – 1 cm. Wykrawamy.

Na blasze wyłożoną papierem do pieczenia układamy gotowe kruche ciastka. Pieczemy na programie ogólnym (góra i dół) w 180 °C do zrumienienia ok. 10 min.

Smacznego :)

DSC01582

DSC01572

herbatniki-xmas3