Far z suszonymi śliwkami

Far z suszonymi śliwkami to bretoński deser. Jest podobny do clafoutis z malinami. Jest delikatny, niezbyt słodki, ma formę zakalca. Zamiast śliwek można dodać do ciasta innych bakalii np. rodzynek, moreli. 

Składniki:

  1. 300-400 g suszonych śliwek,
  2. 1 łyżka rumu,
  3. 4 jajka,
  4. 75 g mąki,
  5. 12 g słodzika do wypieków (lub 50 g cukru),
  6. 200 ml jogurtu naturalnego (lub gęstej śmietany),
  7. 200 ml mleka,
  8. szczypta soli,
  9. margaryna do natłuszczenia formy.

Proporcje przedstawione dla niewielkiego naczynia żaroodpornego. Moje miało wymiary 25×25 cm.

Przygotowanie

Far ze śliwkami przygotowujemy w 4 krokach. Pierwszy z nich to zalanie śliwek rumem i odstawienie do nasiąknięcia.

Następnie szykujemy sobie dwie miski, dzbanek miarowy i trzepaczkę (tylko ona będzie nam potrzebna). Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i sól. W drugiej odmierzamy niezbędną ilość mąki, a w dzbanku mieszamy mleko i śmietanę.
Jajka ucieramy z cukrem, po czym powoli dodajemy mleko ze śmietaną i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu, również stopniowo dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Trzecim etapem jest wysmarowanie formy do pieczenia. Na dno naczynia wykładamy śliwki, po czym zalewamy przygotowaną masą.

Pozostało już tylko upieczenie. Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 220°C. Pieczemy 30-40 minut do przyrumienienia. Ciasto pięknie wyrośnie, a potem po wyjęciu z pieca opadnie. Taki urok i tak ma być. Nie przejmujcie się ;)

Smacznego :)

clafoutis-z-sliwkami

clafoutis-z-sliwkami1

clafoutis-z-sliwkami2

clafoutis-z-sliwkami3